Kolumni: Tästä päätöksestä iloitsen! – "Ratikan tehtävä on sujuvoittaa arkeamme"

Anna-Kaisa Ikonen

Siinä se nyt lipuu halki kaupungin. Uusi ratikkamme.

Kaupunkimme on ollut neljä vuotta yksi suuri työmaa. Se on ottanut koville ja vaikeuttanut liikkumista, mutta nyt estevaikutus ydinkeskustassa viimein helpottaa ja ratikka aloittaa liikennöinnin.

Raitiotie on kaupungille keino ottaa kasvu kestävästi vastaan. Tampere on yli 10 vuoden ajan ollut tutkimusten mukaan Suomen halutuin asuinpaikka. Se näkyy muuttovirroissa: kaupunki kasvaa noin 3000 asukkaalla vuosittain.

Ei ole yhdentekevää, miten vastaamme kasvuun liikenteen ja asumisen ratkaisuin.

Ratikan tehtävä on sujuvoittaa arkeamme. Se on helppo ja miellyttävä joukkoliikenneväline, joka yhdistää kampukset, keskustat ja kasvavat asuin- ja yritysalueet toisiinsa - tulevaisuudessa myös seudullisesti.

Ratikka ei silti ole vain liikennehanke, vaan myös kaupunkikehityshanke, joka mahdollistaa asuntojen ja työpaikkojen kasvun raitiotievyöhykkeellä ja kaupungin vetovoiman vahvistumisen.

Ratikan tehtävä on sujuvoittaa arkeamme.

Ratikka on kiinnostanut kaupunkilaisia paljon: on vaikutettu ratikan reitteihin ja väriin, kokeiltu ratikassa istumista jo ennakkoon ja seurattu ratikoiden saapumista. Myös ratikkapäätöksenteko on herättänyt poikkeuksellista kiinnostusta: puhutaan sitten edelliskauden legendaarisesta ratikkavaltuustosta tai miten viime syksyn Länsi-Tampereen yhteyttä käsitellyttä valtuuston kokousta seurasi ennätykselliset 143 591 katsojaa.

Ja historiaa näillä päätöksillä tehtiinkin. Juuri nyt saamme seurata 2000-luvun maamerkkien syntyä, kun aseman seudulle rakentuu kaupungin uusi silhuetti, Areena tornitaloineen, ja kun kaupungin halki saadaan viimein kulkemaan ratikka, josta kaupungissa haaveiltiin ensi kertaa yli sata vuotta sitten. Näin ne asettuvat rinnan aiempien vuosisatojen maamerkkien, kuten vanhojen kirkkojen, Tammerkosken punatiilisen tehdasmiljöön, Näsinneulan ja Tampere-talon kanssa. Kerroksellisuus tekee kaupungista kiinnostavan.

Olen iloinen, että tamperelaisilla päättäjillä on ollut kautta aikain rohkeutta tehdä kauaskatseisia päätöksiä ja että olemme saaneet niiden suunnitteluun ja toteutukseen parhaat voimat. Kiitos teille kaikille, jotka olette tehneet tämän mahdolliseksi. Yhteinen matkamme ratikka-ajassa alkakoon!

kirjoittaja on kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja pormestarineuvottelujen vetäjä (kok.) sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 2017–21

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut