Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yliopiston vandaalihallinto tuhoaa muutakin kuin kirjaston – "Toistaiseksi vau-oppi ei ole mennyt perille"

Viikkoon 28 mennessä 17 000 kirjaa on tuhottu yliopiston pääkirjastosta. Kirjaston lopettamista harkitaan, sillä resursseja ei ohjata seiniin, vaan ihmisiin ja tekemiseen. Perusteena ovat ”vastuu”, ”kestävä maailma”, ”hyvinvointi” ja ”hiilijalanjälki”.

Akateemisella väellä on yleisesti ollut oma puheenpartensa, jolla se erottautuu muista. Kulloinenkin puhetapa määrää pitkälle, mitä tehdään.

Jos vau-hallinnon nykyinen pöhinä läpäisee opiskeluolot, niin opiskelijat alkavat vedättää ihmisiä samalla tavalla kuin hallinto yrittää nyt vedättää heitä.

Näen sieluni silmillä, miten tulevat vau-maisterit ja vau-tohtorit paiskovat mummoja lumihankeen, koska resursseja suunnataan ihmisiin ja tekemiseen, ei seiniin, ja koska vastuullisuus ja kestävä maailma niin vaativat.

Toistaiseksi vau-oppi ei ole mennyt perille. Opiskelijat osoittavat mieltä Linna-kirjaston lopettamista vastaan. He ovat myös kirjoittaneet asiaa koskevan Linnasta ei luovuta -adressit adressit.com-sivustolle.

Adressi torjuu hankkeen ja kertoo vahingoista, joita Linnan lopettaminen toisi opiskelijoille. Hallinto ei ole ottanut opiskelun näkökohtia huomioon.

Toistaiseksi vau-oppi ei ole mennyt perille. Opiskelijat osoittavat mieltä Linna-rakennuksen lopettamista vastaan.

Linnan lakkauttamisessa ei ole kyse vain opiskelijoista eikä vain yliopistosta. Kun yliopistot kaikessa arvovaltaisuudessaan lopettavat kirjastonsa, niin kuntien kirjastojen alasajo kiihtyy. Sivistys elää kirjasta ja kirjallisuudesta. Kirja elää kirjastossa. Kirjaston loppu on taiteen ja tieteen loppu.

On ikävää, jos yliopisto menettää arvovaltansa. Olisi mukavampaa kunnioittaa ihmisiä kuin yhtyä ivanauruun. Ihmiset toimivat laitostensa dramaturgian mukaan, tai ottavat potkut. Näin ollen hallintojen arvostelu ei ole henkilökohtaista. Jos yhdet vandaalit erotetaan, niin toiset tulevat tilalle. Nykyisen yliopistolain voimassa ollessa hallinnoilta voi odottaa millaista vahingontekoa tahansa.

Pertti Julkunen

entisen Tampereen yliopiston entinen opiskelija, opettaja ja kirjaston käyttäjä