Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kun kysytään, kannattaa vastata – "Näin laajaa kansalaisten kuulemista on tuskin koskaan aikaisemmin toteutettu"

Monet suomalaiset näkevät Euroopan unionin kaukaisena toimijana, jolla on vähän tekemistä oman elämän kanssa. Unioni nähdään usein hahmottomana byrokraattisen koneistona, jonka vaikutuksia pidetään olemattomina tai jopa haitallisina. Me suomalaiset emme ole tämän asian kanssa yksin.

Samanlaiset näkemykset ovat yleisiä kaikkialla Euroopassa. Euroopan unionista levitellään myös monenlaisia huhuja, joita käytetään poliittisiin tarkoituksiin, näistä suurimpana esimerkkinä Brexit. Monissa asioissa unionilla olisikin parannettavaa ja yksi näistä on kansalaisten kuuleminen.

Tilanteeseen on herätty EU-instituutioissa. Unionia sekä sen instituutioita halutaan tuoda lähemmäs kansalaisia. Viime toukokuussa Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto käynnistivät Euroopan tulevaisuutta koskevan osallistavan prosessin ja laajan keskustelun eli Euroopan tulevaisuuskonferenssin. Tarkoituksena on keskustella Euroopan unionin tavoitteista, mahdollisuuksista ja haasteista. Valmiita aihealueita on yhdeksän mutta muitakin aiheita voi nostaa esiin.

Kuka tahansa voi järjestää tulevaisuuskonferenssin tapahtumia. Järjestäjät laativat tapahtumista raportteja digitaaliselle alustalle, josta se kerätään talteen ja niistä johdetaan ehdotuksiksi ideoiksi sekä aloitteiksi. Nämä jaetaan alustalla ja niitä voi käydä tykkäämässä sekä kommentoimassa kuten sosiaalisen median julkaisuja.

Painopiste tapahtumien järjestämiselle on vuodessa 2021. Raporttien, ideoiden ja aloitteiden pohjalta konferenssi esittää johtopäätöksensä kevääseen 2022 mennessä. Kansalaisten esille nostamat ideat, toiveet ja huolenaiheet kootaan toimenpidesuosituksiksi. EU-instituutiot ovat sitoutuneet kuuntelemaan kansalaisia.

Tämä on tilaisuus, joka kannattaa käyttää. Näin laajaa kansalaisten kuulemista on tuskin koskaan aikaisemmin toteutettu. Meillä tamperelaisilla, pirkanmaalaisilla ja suomalaisilla olisi varmasti paljon annettavaa EU:lle. Meidän ei myöskään kannata vaieta siitä mihin olemme tyytymättömiä vaan kertoa se suoraan nyt kun on mahdollisuus.

Tämä on tilaisuus, joka kannattaa käyttää.

Tärkeää olisi myös, että eri toimijat olisivat aktiivisia. Kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden tulisi järjestää tulevaisuuskonferenssiin liittyviä tilaisuuksia. Kansalaisyhteiskunnan kuten erilaisten järjestöjen tulisi myös olla aktiivisesti mukana. Elinkeinoelämä voisi tuoda mukaan omia näkemyksiään. Omista ideoista, ajatuksista ja huolenaiheista ei kannata vaieta, kun niistä erikseen kysytään.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (vas.) ja Euroopan alueiden komitean jäsen