Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Mitä oli Lylyn aika? – "Jälkikäteen Tampereen kaupunginjohtajien ja pormestarien kausia on laitettu järjestykseen kausille osuneita suurhankkeita listaamalla"

Tampereella vaihtuu valta ja vallanpitäjät, kun Tampere saa uuden pormestarikoalition, pormestariohjelman ja pormestarin. Mikä muuttuu, pohtii nyt moni. Tilinpäätöksiäkin on syytä tehdä.

Tässä lehdessä olevassa haastattelussa summataan Lauri Lylyn (sd.) nelivuotiskautta. Jutussa Lyly pääsee nyt kauden jälkeen kommentoimaan omia huhtikuussa 2017 koalition kasaamisen aloittaneena pormestarineuvottelijana Tamperelaisen haastattelussa esittelemiään näkemyksiä ja tavoitteita.

Korostaa sopii, että jutussa olevia nostoja ei ole tehnyt Lyly itse, vaan toimitus reilun neljän vuoden takaisesta laajasta haastattelusta. Huomionarvoista on se, että ristiriitaisuuksia ja jyrkkiä suunnanmuutoksia ei löydy. Esimerkiksi poliittisen yksituumaisuuden painottaminen Tampereen ja koko kaupunkiseudun valttina kovassa kilpailussa, työllisyyttä korostava talouspolitiikka ja näkemys siitä, että Tampereella moni asia tehtäisiin valtakunnantasolla päätettyä paremmin, ovat kulkeneet mukana koko kauden.

Jos – ja kun – linjakkuus on poliittinen hyve ja ennakoitavuus merkittävä osa äänestäjän kuluttajansuojaa, on Lyly onnistunut tästä näkökulmasta hyvin. Tosin reagointikykyä ja soveltamistakin on tarvittu, siitä on pitänyt huolen kaudelle osunut täysin ennen kokematon pandemiajakso.

Jälkikäteen Tampereen kaupunginjohtajien ja pormestarien kausia on laitettu järjestykseen kausille osuneita suurhankkeita listaamalla. Pärjäämistään tässä vertailussa Lylykin kommentoinee tulevina vuosina vielä moneen kertaan. Hankenäkökulma on vuosien varrella johtanut moneen huvittavaan väittelyyn siitä, kuka on minkäkin pytingin isä. Isyys – ilman sukupuolilatausta – ei hankemaailmassa selviä yksiselitteisellä biologisella testillä. Idea, toteuttaminen ja valmistuminen kun saattavat osua kolmelle eri kaudelle ja ihmiselle.

Siksi Lylyn kuvaus pormestariudesta viestinä, jossa kapula otetaan vastaan ja pyritään luovuttamaan seuraavalle osuudelle paremmassa asemassa, on tyylikäs. Varsinkin kun hän Lylyllä olleen kapulan luovuttaja ja vastaanottaja on sama ihminen eli Anna-Kaisa Ikonen (kok.).