Lukijalta | Ylityspaikat eivät ole suojateitä – "Valottomat ylityspaikat Hämeenkadulla ovat merkittävä turvallisuusepäkohta"

Tampereen kaupungin suuret rakennusprojektit ovat kunnianhimoisia ja erittäin kalliita hankkeita, joiden kustannukset nousevat toiselle miljardille.

Hankinnoista osa on välttämättömiä, kuten esimerkiksi Sulkavuoren jätteenkäsittelylaitos. Suurissa, miljoonien eurojen rakennushankkeissa haetaan myös säästöjä – joskus älyttömilläkin ratkaisuilla.

Näissä pitkälti yli miljardin euron rakennusprojekteissa minua hämmästyttää raitiotien mukanaan tuoma outo innovaatio: Hämeenkadun ylityspaikkojen jättäminen ilman liikennevaloja.

Satoja miljoonia maksavan raitiotien kustunnuksia ei paljoakaan rumentaisi, vaikka Hämeenkadun ylityspaikkoihinkin asennettaisiin liikennevalot. Vain häviävän pienen rahallisen säästönkö vuoksi kadunylityspaikoista tehdään jalankulkijoille hengenvaarallisia ansoja?

Kaikkein käsittämättömintä tässä on se, että näissä valottomissa ylityspaikoissa jalankulkijat ovat väistämisvelvollisia Hämeenkatua pitkin kulkevan liikenteen suhteen. Jalankulkija, joka tällaisella ylityspaikalla jää bussin tai ratikan alle, syyllistyy liikennelain rikkomukseen ja on siten korvausvelvollinen, siitäkin huolimatta, että vammautuisi pahoin.

Valottomat ylityspaikat Hämeenkadulla ovat merkittävä turvallisuusepäkohta, joissa asetetaan suureen vaaraan etenkin pienet koululaiset ja huonokuntoiset, liikuntarajoitteiset ikäihmiset sekä vammaiset jalankulkijat.

Valottomat ylityspaikat Hämeenkadulla ovat merkittävä turvallisuus-epäkohta.

Jos olet lapsi, vanhus tai vammainen, muista siis tämä: yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki ei enää koske sinua Tampereen keskustassa, jos liikut siellä jalankulkijana. Kaupungin pääkadun ylityspaikoilla on voimassa nyt poikkeuslaki: vain bussia, taksia tai ratikkaa käyttävillä on turvanaan nuo eduskunnan säätämät lait.

Arto J. Heinämäki

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut