Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pyynikin näkymiä ei pitäisi peittää – "Onko Tampereella paikkaa, jossa yksi pienehkö kerrostalo aiheuttaisi niin ison vahingon kuin Heinäpuistossa"

Tampereen kulttuurinen ja maisemallinen erikoislaatu tervehtii pienen Hienäpuiston kohdalla tulijaa, kun hän lähestyy lännestä keskustaa Pirkankatua pitkin. Nyt puiston päälle aiotaan rakentaa kerrostalo, joka peittäisi Frans Jousen ja Bertel Strömmerin suunnittelemien klassismin tyyliä noudattelevan puutalojen muodostaman, kulttuurihistoriallisesti korvaamattoman katujulkisivun.

Henkireikä Pyynikin poikkeukselliseen kaupunkiluontoon menisi tukkoon. Tilalle tulisi kerrostalojen välinen, tavanomaisuudessaan kolkko kuilu. Menetys olisi surullinen: kerrostalojen seiniä on nähtävillä muuallakin, mutta häivähdystä Pyynikin rinteestä ei.

Jos uusi taidemuseo joskus valmistuu Heinäpuiston tuntumaan Pyynikintorille, ja jos siellä vieraillaan ja sen läheisyydessä parveillaan, niin ainutlaatuisen maisemayhteyden menetys köyhdyttäisi entistä laajemman kävijäjoukon havaintopiiriä. Kerrostalon seinä ei inspiroi kokemaan Tampereen erikoislaatua yhtä herkästi kuin aluetta toistaiseksi yhä hallitseva avoin kaupunkiluontoyhteys.

Taidemuseo ei saisi kaavan toteutumisen jälkeen sellaista juuri taidemuseolle sopivaa vivahteikasta kulttuuriympäristöä, joka on sille valmiina tarjolla, jos kaavan vaatima kerrostalo jätetään rakentamatta.

Tampereen keskustan porttina ja myös mahdollisesti tulevan uuden taidemuseon elinympäristönä toimivaa Pyynikintoria koskeva kaavaehdotus 8667 on nähtävissä ja kommentoitavissa Tampereen kaupungin sivuilla 5.8.2021 saakka.

Kaava herättää kysymään, onko Tampereella paikkaa, jossa yksi pienehkö kerrostalo aiheuttaisi niin ison vahingon kuin Heinäpuistossa. Saattaa tietysti ollakin, mutta ei tule mieleen.

Olisi toivottavaa, että kaupunki myisi rakennusoikeuksia jossakin muualla. Toivottavasti Tampere siis luopuu suunnitelmastaan. Se olisi yhteisen elinympäristön kauneusarvoja kunnioittava, kaikin puolin kaunis teko.

Pertti Julkunen

yhteiskuntatieteiden tohtori

Tampere