Kaksi viikkoa kesa↔lomaan ja rankan vuoden ja↔lkeen minut heiteta↔a↔n vieraaseen pa↔iva↔kotiin ja tyo↔ympa↔risto↔o↔n, vieraiden lasten ja kasvattajien kanssa tyo↔skentelema↔a↔n. Milla↔ muulla alalla toimitaan na↔in?
Tältä kuulostaa varhaiskasvattajien kesäarki.
Tietynlainen kuhina päiväkodeissa alkaa jo toukokuussa, kun lapset sekä kasvattajat alkavat laskea päiviä kesälomaan. Koittaa kesäkuu ja osa lapsista ja aikuisista aloittaa kesäloman. Juhannukseen mennessä monet ovat jo lomalla, mutta suurella osalla lapsista ja varhaiskasvattajista alkaa vuoden hektisin rutistus, vaikka oltaisiin jo loman tarpeessa. Kesäpäivystys.
Kesäpäivystykseen kootaan keskitetysti tietyn alueen päiväkotien väki viiden-kuuden viikon ajaksi, ennestään tuntemattomaan päiväkotiin. Tämä johtuu siitä, että kesäisin lapsia on vähemmän hoidossa ja keskitetyllä päivystyshoidolla ajatellaan olevan taloudellisia vaikutuksia kunnan talouteen, kun toimintaa voidaan vielä entisestään tehostaa.
Vai onko kesäpäivystyksellä muita tavoitteita, kuin säästö? Kertooko tämä alan arvostuksesta, kun ajatellaan että laadukasta varhaiskasvatusta voidaan toteuttaa vaihtelevissa ympäristöissä ja olosuhteissa?
Ajatellaanpa tilannetta lapsen näkökulmasta. Vieras päiväkoti ja toimintaympäristö, lapselle uusi paikka toimia ja leikkiä, vieras ruokapöytä jossa syödä tai uusi sänky, jossa nukkua.
Vai onko kesäpäivystyksellä muita tavoitteita, kuin säästö?
Ympäriltä voi puuttua niin tutut leikkikaverit kuin oman ryhmän aikuiset. Aamulla vastassa saattaa olla oman päiväkodin pihasta tutun aikuisen kasvot, mutta iltapäivällä lapsen voi luovuttaa vanhemmille täysin vieras kasvattaja.
Arjen tutut rutiinit muuttuvat uusiksi toimintatavoiksi muutamassa yössä ja laadukas varhaiskasvatus, jokainen lapsi yksilöllisesti huomioiden on vaarassa haihtua kesän ajaksi. Vaikka kasvatushenkilöstö tekeekin myös päivystysaikana parhaansa, on näillä viikoilla vaikutus niin lasten ja perheiden, kuin varhaiskasvattajienkin hyvinvointiin.
Osalle varhaiskasvattajista tilanne kesällä on haastava. Ennen kesäpäivystyksen alkua mietitään uutta työympäristöä, etsitään tukea työkavereista joiden kanssa mennään yhdessä vieraaseen paikkaan tai pohditaan öisin tulevia viikkoja, kuinka niistä selvitään. Osa ei kykene työskentelemään kesäpäivystyksessä ollenkaan, vaan hakee vuosilomien lisäksi palkattomia vapaita. Pitkän ja työntäyteisen vuoden jälkeen ei pystytä enää opettelemaan uutta tai kohtaamaan vierasta arkea. Ymmärrän tämän.
Meidän täytyykin panostaa varhaiskasvatukseen ja sen laatuun myös loma-aikoina. Varhaiskasvatuksen tehtävänä ei ole enää vain mahdollistaa vanhempien töissä käynti, vaan toteuttaa suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatusta ja perushoitoa.
Varhaiskasvatuksessa korostetaan pedagogiikan merkitystä. Onko se pedagogisesti perusteltua, että kesälomien koittaessa varhaiskasvatus palaa takaisin entiseen päivähoitoon ja koettelee niin lasten, vanhempien kuin kasvattajienkin voimavaroja? Onko kesän päivystyshoidosta Tampereella tehty lapsivaikutusten arviointia?
Anne Moilanen Tampere