Kolumni Ugh – "Kansa on puhunut"

Demokratiassa tappiokin on hyväksyttävä (Turun Sanomat 21.10.2016). Viimeisessä vaaliväittelyssä ennen presidenttikauttaan Donald Trump ei suoralta kädeltä luvannut hyväksyä vaalitulosta, mikäli häviäisi vaalit. Neljä vuotta myöhemmin tilanne tuli eteen, ja loppu on historiaa.

Poliittinen johtaja toimii monesta suunnasta paineistetussa ympäristössä. Turbulenssia lisää se, että asemaa ei ole millään tavoin betonoitu.

Paikkaa on kärkkymässä pitkä jono toinen toistaan kyvykkäämpiä, mutta ennen kaikkea innokkaampia, kellokkaita omasta puolueesta samaan aikaan, kun muut puolueet ovat kampittamassa. Omat vaateensa ovat äänestäjäkunnalla – poliittisia raatoja säännöllisen epäsäännöllisesti metsästävästä mediasta puhumattakaan.

Tampereella käytiin historiallisen tiukat kuntavaalit kärkipuolueiden kesken. Kokoomus ja SDP kasvattivat saalistaan edellisistä vaaleista noin 3000 äänellä, ja lopulta listojen ero oli vain 15 ääntä.

Vaalien jälkeen on kuulunut mutinaa siitä, että kokoomuksen listalla oli RKP:n Peter Löfberg. Näin on ollut pitkään, ja asetelma tunnustettiin ennen vaaleja kaikkien puolueiden toimesta.

On huomionarvoista, että peräti 160 tamperelaista halusi antaa äänensä mieluummin kokoomuksen listalle ja arvostetulle, mutta valitettavasti menehtyneelle, RKP:n ehdokkaalle kuin eräälle toiselle puolueelle. Olisin itsekin saattanut osoittaa tällaista kunnioitusta Peterille ja hänen tekemälleen työlle tamperelaisten hyväksi.

Tämän dynamiikan särkemiseen meillä ei ole varaa.

Tiukan vaalin tuoksinassa käytiin vähemmän tiukka pormestarivaali. Jokainen valtuustopuolue oli asettanut pormestariehdokkaan. Osa jopa kaksi. Pormestariehdokkaista suurimman äänisaalin keräsi Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Hänen äänimääränsä (5078) oli yli kaksi kertaa suurempi kuin lähimmäksi yltäneellä (2495) Lauri Lylyllä (sd.) ja kolmanneksi tulleella (2259) Kalervo Kummolalla (kok.).

Tampereella on pitkät perinteet yhteistyöstä sekä yksituumaisuudesta tärkeistä asioista päätettäessä. Tämä dynamiikka on osaltaan tehnyt kaupungistamme koko Suomen ykkösen ihmisten mielissä ja monella mittarilla mitattuna. Tämän dynamiikan särkemiseen meillä ei ole varaa.

Kansa on puhunut.

kirjoittaja on kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut