Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus "Kaksneljäseiskasta" tuli arkipäivää

Pirkanmaan Osuuskauppa laajensi tämän kesän kynnyksellä kaksi uutta Prismaa ympärivuorokauden aukioleviksi eli niin sanotuiksi 24/7-kaupoiksi. Vuosi sitten ympärivuorokautiseksi muutettiin jo Kalevan Prisma. Vain kuukausi sitä ennen vastaavan tempun teki Pirkkalan Citymarket. Sen naapurissa sijaitseva Pirkkalan Prisma avasi ovensa tänä vuonna – ja on auki ympäri vuorokauden.

Jos jo vuosia on puhuttu maailman metropoleista, etteivät ne nuku koskaan, Suomessakin ollaan menossa tavallaan samaan suuntaan.

Jo aiemmin useat hypermarketit ovat olleet avoinna ympäri vuorokauden muun muassa joulusesongin aikaan. Muistan elävästi, kuinka muutama vuosi takaperin eräs hypermarket ilmoitti joulun alla olevansa auki ympäri vuorokauden. Ensimmäiset kommentit sosiaalisessa mediassa olivat, että yöaukiolo on huono juttu, ”koska työntekijät eivät ehdi laittaa joulua”, aivan kuin kassalla istuttaisiin koko kaupan aukioloaika. Pienissä yksityisyrityksissä tämä toki voi hyvinkin olla todellisuutta, mutta ei isoissa hypermarketeissa, joissa työntekijöiden määrä lasketaan aivan eri kymmenluvuilla.

Nyt ketjut ovatkin korostaneet, että yöaikaan ovat töissä vain ne, jotka haluavat eikä ketään pakoteta yötöihin. Toisille yörytmi myös sopii paremmin. Vaikka itse heräisi mielellään kuudelta aamulla ja menisi nukkumaan kahdeksalta illalla, kaikki eivät.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka isojen markettien aukioloaikojen laajentuminen entisestään vaikuttaa kaupankäyntiin. Yöaukiolosta on tullut normaali ja silloin myös tehdään normaaleja ostoksia. Etenkin kesäaikaan päivärytmi pitenee ja valoisat kesäillat ja -yöt houkuttavat viettämään aikaa ulkona myöhempäänkin. Tällöin yöaukiolo helpottaa myös äkillisiä päähänpistoja, kuten Prisman ryhmäpäällikkö Mari Riutta kertoo. Jos yöllä tekee mieli pelata lentopalloa (tai muuta pallopeliä), mutta peliväline puuttuu, voi senkin hakea.

Uutispäällikkö