Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tampereen talous pitää saada kestävälle pohjalle – "Jokainen tamperelainen vauva saa synnyinlahjaksi noin 17 000 euron velkataakan..."

Vuoden 2020 lukujen valossa Tampereella menee hyvin, jopa lujaakin. Väkiluku, rakentaminen ja investoinnit kasvavat. Tampereen tilinpäätös vuonna 2020 oli hyvä muun muassa valtion korona-avustusten ansiosta.

Tänä vuonna talous taas heikkenee. Verotulot kasvavat liian vähän, palvelutarve ja kaupungin velat kasvavat. Kuluvan vuoden tulos näyttää jo tässä vaiheessa 18,4 miljoonan euron alijäämää. Nettomenot ovat kasvaneet 5,7 prosenttia. Investointien tulorahoitusosuus on vain 36 prosenttia.

Kaupungin velat ovat jo lähes miljardin suuruiset. Sen päälle on konsernivelkaa yli 2,15 miljardia ja lisäksi tulevat kaupungin ja konsernin leasing-lainat. Jokainen tamperelainen vauva saa synnyinlahjaksi noin 17 000 euron velkataakan.

Mitä pitäisi tehdä? Tuloja on kasvatettava ja menoja vähennettävä. Kasvavan kaupungin menojen vähentäminen on vaikeaa, jos kasvu ei kohdistu oikein.

Verot ovat elinvoimaisen kaupungin tärkein tulonlähde. Verotulojen lisääminen on tehtävä kasvattamalla verotettavaa pottia, ei verotusta kiristämällä. Kaupunkiin tarvitaan uusia kannattavia yrityksiä ja uusia työssä käyviä veronmaksajia.

Työllisyys on saatava kasvuun. Tampereen työttömyysaste on nyt 14,2 prosenttia. Tampere on vahva koulutuskaupunki ja meillä on paljon osaamista. Hyödynnetään sitä. Muutetaan kaupungin elinkeinopolitiikka aktiiviseksi ja uusia yrityksiä suosivaksi.

Ei voi olla oikein, että vuonna 2020 kaupungin tarjoamilla 19 omakotitontilla oli 378 toiveikasta hakijaa.

Kaupungin tontti- ja asuntopolitiikka on saatettava uusille raiteille. Yritystontteja on saatava lisää ja asuntoja on tuotettava myös väljempään ympäristöön perheille, ei pelkästään yksiöitä ja kaksioita sijoittajille täyteen ahdetun ratikkaradan varteen.

Ei voi olla oikein, että vuonna 2020 kaupungin tarjoamilla 19 omakotitontilla oli 378 toiveikasta hakijaa. Vain noin joka kahdeskymmenes voi saada tontin Tampereelta. Loput valuvat ympäristökuntiin. Tampereella on tilaa ja kaupungilla kaavoituksessa monopoli. Käytetään sitä.

Vahva talous perustuu elinvoimaan. Elinvoima koostuu vetovoimasta ja pitovoimasta. Molemmat on kyettävä suuntaamaan uutta työtä tuottaviin ja sitä tekeviin kohteisiin. Talouden vahvistuttua kyetään luomaan myös tukivoimaa niille, jotka yhteiskunnan tukea tarvitsevat.

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen (kesk.)

tarkastuslautakunnan jäsen

Tampere