Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uskallatko auttaa? – "Suurimman hädän hetkellä jokainen minuutti voi ratkaista"

Viime viikonlopun jalkapallo-ottelun tapahtumat herättivät monet miettimään, mitä itse osaisi ja voisi tehdä samanlaisessa tilanteessa. Moni kiinnitti huomiota Tanskan joukkueen kapteenin toimintaan: hän varmisti, että joukkuekaveri sai happea.

Urheilun ammattilaissarjoissa niin maailmalla kuin kotona Suomessakin apua ovat antamassa ammattilaiset. Tampereen Ilveksen jalkapallon liigajoukkueen fysioterapeutti Heli Rekimies kertoo, että seuraväkeä koulutetaan antamaan ensiapua ja pelaajat käyvät terveystarkastuksissa. Yleensä urheilukentiltä löytyy myös sydäniskuri eli defibrillaattori, jota kuka tahansa pystyy käyttämään. Ammattilaisen rutiineihin kuuluu tarkistaa, missä iskuri sijaitsee, mutta ei siitä haittaa maallikollekaan ole. Ammattiurheilijat ja ammattiurheilu ovat nimittäin oma lajinsa. Suuri osa onnettomuuksista ja sairaskohtauksista sattuu silloin, kun ammattilaista ei ole paikalla: kotona, mökillä, veneilemässä, työpaikoilla. Joka vuosi saamme lukea tarinoita siitä, kuinka joku pelasti tutun tai tuntemattoman hengen.

Silloin vaaditaan rohkeutta. Ei ole helppoa mennä kysymään täysin tuntemattomalta ihmiseltä, tarvitseeko tämä apua. Kysymällä kuitenkaan harvemmin saa vahinkoa aikaiseksi – päinvastoin.

Julkisuudessakin on paljon puhuttu siitä, kuinka tänä päivänä onnettomuuspaikan ohi ajetaan - usein vielä liian lujaa - ja kuvataan onnettomuuspaikkaa sen sijaan, että pysähdyttäisiin ja kysyttäisiin, tarvitaanko apua. Siihen velvoittaa myös pelastuslaki: ”jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin”.

Vaikka ei osaisi, tärkeintä on uskaltaa auttaa. Suomessa hätäkeskuspäivystäjät osaavat neuvoa ummikkoakin. Myös työpaikoilla olisi hyvä varmistaa, että työntekijät osaavat antaa ensiapua ja tarvittaessa kouluttaa heitä. Suurimman hädän hetkellä jokainen minuutti, jopa sekunti, voi ratkaista.

Uutispäällikkö