Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Yksikin ääni voi ratkaista

Tampereen vaalitulos ei olisi paljon täpärämmäksi voinut mennä. Kun Tampereen äänet oli sunnuntai-iltana laskettu, tulos oli 24,3 prosentin kannatus SDP:lle ja 24,2 prosentin kannatus kokoomukselle. Sitten huomattiin, että kokoomuksen ääniin ei ole laskettu RKP:tä ja että keväällä menehtyneen Peter Löfbergin saamilla äänillä kokoomuksen lista nousee suurimmaksi. Puolueet olivat etukäteen sopineet, että suurin ehdokaslista aloittaa koalitioneuvottelut.

Se tarkoitti, että neuvotteluja alkoi maanantaina vetää kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen. Neuvotteluissa varauduttiin, että tarkastuslaskenta olisi voinut heittää demarit ykköseksi. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta ääniero kutistui 15 ääneen. Se on Tampereen kokoisessa kaupungissa todella vähän. Voikin hyvin sanoa, että jokainen ääni todellakin ratkaisee.

Tiukan kärkikamppailun lisäksi näissä vaaleissa nähtiin nuorten esiinmarssi. Kaupunginvaltuusto kokikin näissä vaaleissa nuorennusleikkauksen. Kun vuoden 2017 kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen keski-ikä oli 47, nyt valittujen valtuutettujen keski-ikä on 43. Tämä alittaa myös reippaasti koko maan keskiarvon 51 vuotta.

Tampereen valtuustoon valittiin peräti viisi alle 25-vuotiasta: 22-vuotias Sofia Julin (sd.) sekä 24-vuotiaat Elina Järvenpää (kok.), Joakim Vigelius (ps.), Birgita Krasniqi (vihr.) ja Noora Tapio (vas.). Heistä valtuustossa on aiemmin istunut vain Tapio. Tampereella on muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna enemmän alle 25-vuotiaita valtuutettuja: esimerkiksi Helsinkiin valittiin vain yksi ja Turkuunkin vain kolme.

Valtuustoon nousi tänä vuonna hieman vähemmän uusia kuin viime vaaleissa. Nyt uusia valtuutettuja on 37 prosenttia, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa uusia oli 39 prosenttia. Uusien valtuutettujen keski-ikä on 36 vuotta. Sitä nostavat erityisesti kolme uutta valtuutettua, jotka ovat 58-, 60- ja 65-vuotiaat. Kaikista 25 uudesta valtuutetusta yhdeksän on alle 30-vuotiaita.

Uutispäällikkö