Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pian tulee myyntiin kasapäin yrityksiä – "Siinä piilee sekä uhkia että mahdollisuuksia"

Kuntavaalit olivat ja menivät ja kansa on puhunut. Seuraavaksi on hyvä varautua tuleviin haasteisiin, jotka eivät ole vähäisiä. Kuntatalous yskii, sote on ehkä tulossa ja samaan aikaan riesanamme ovat myös yhtäaikainen työvoimapula ja pitkäaikaistyöttömyys. Työtä valituilla valtuutetuilla takuulla riittää.

Yksi Pirkanmaallakin tulevina vuosina näkyvä trendi on se, että suuri määrä ikääntyviä yrittäjiä on luopumassa yritystoiminnastaan. Siinä piilee sekä uhkia että mahdollisuuksia.

Viimeisimmän barometrin mukaan 47 prosenttia Pirkanmaan yrityksistä tulee vaihtamaan omistajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Suurin syy tähän on yrittäjien ikähaitari. Murros on iso, sillä tällöin on kyse peräti 20 000 – 30 000 työpaikasta pelkästään täällä Pirkanmaalla.

On siis kaikkea muuta kuin yhdentekevää, miten tämän asian ratkaisemme. Kyse ei ole pelkästään työpaikoista, vaan myös moninaisten palveluiden säilymisestä, joita pk-yritykset tarjoavat.

Puhumme paljon uusien yritysten perustamisesta. Uusia yrityksiä tarvitaan, mutta unohtaa ei kannata perustamisen vaihtoehtona myöskään sitä, että yritystoiminnan voi aloittaa ostamalla jo valmiiksi toimivan yrityksen. Monella lopettamisaikaisessa olevilla yrittäjällä kun ei ole jatkajaa perhepiirissä. Näin uusi yrittäjää saa jo valmiit asiakkaat sekä valmiin toiminnan. Kassavirta juoksee jo heti ja siksikin aloittaminen voi monessa tapauksessa olla helpompaa. Yrityksiä tulee jatkuvasti myyntiin.

Pirkanmaalla on varsin toimiva palvelukonsepti yritysten omistajanvaihdoksiin. Sen ovat rakentaneet Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan Yrityskummit. Ostajalla, yrityksen myyjällä ja sukupolvenvaihtajilla on käytössään kolmekymmentä asiantuntijaa tukihenkilönä. Tarjolla on monipuolista apua, sillä palvelussa on mukana rahoittajia, veroasiantuntijoita, yritysvälittäjiä ja niin edelleen.

Palvelun kautta onkin autettu suuri määrä asiantuntevaa apua omistajanvaihdoksiin.

Lisätietoa siitä löytyy Pirkanmaan Yrittäjien kotisivuilla.

Yllättävän usein yrittäjä alkaa suunnitella oman yrityksensä lopettamista, mutta yrityskauppa voi olla hyvä vaihtoehto.

Julkisuudessa on liikaa keskusteltu yrityskauppojen kautta omistajalle miljoonista ja luotu pilvilinnoja. Todellisuus on paljon arkisempi.

Yrityskauppamahdollisuus kannattaakin aina selvittää. Siinä kun on monesti useampia voittajia.

kirjoittaja on Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja.