Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaikkia tarvitaan urakkaan vieraslajien deletoimiseksi – "Yhden ihmisen pienikin teko voi edesauttaa luontoamme ja kansallismaisemamme säilymistä tuleville sukupolville"

Lupiinit ja muut vierasperäiset kasvit valtaavat vähitellen suomalaista luontoa. Näiden tuholaisten kitkeminen on kansalaisvelvollisuus ja meidän jokaisen yhteinen tehtävä.

Lupiini on hernekasveihin kuuluva monivuotinen kukka, joka tuotiin tänne Amerikasta Euroopan kautta 1800-luvulla koriste- ja rehukasviksi.

Ympäristökeskuksen mukaan sitä pidetään nykyään kotoperäisiä lajeja syrjäyttävänä haitallisena vieraslajina. Puutarhoista luontoon karannut komealupiini pitäisi saada eliminoitua, koska se muuttaa maaperän koostumusta typpipitoisuutta lisäten ja heikentäen siten alkuperäisten kasviemme elinmahdollisuuksia.

Omassa ympäristössämme kansaliskukkamme kielo on hätää kärsimässä metsämansikan ja muiden lyhytvartisten kasvien tavoin, koska lupiini on vallannut vuosi vuodelta yhä suuremman kasvualueen.

Voisimme välttää tai ainakin vähentää tämän vieraskasvin uhkaa kitkemällä ohikulkiessamme lupiinin kukkavarsia, tai napsimalla kukintoja irti ennen kuin siemenet ehtivät kehittyä karvaisten ”herneenpalkojen” sisällä. Yhden ihmisen pienikin teko voi edesauttaa luontoamme ja kansallismaisemamme säilymistä tuleville sukupolville.

Carita Sivonen

Yhden ihmisen pienikin teko voi edesauttaa luontoamme ja kansallismaisemamme säilymistä tuleville sukupolville.

Merja Salonen

Tampere