Kolumni: Brussels calling – "Keskiviikkona kuulimme shokkiuutisen"

Hannele Räikkönen

Kesä on vihdoin täällä! Kylmän kevään jälkeen aurinko paistaa ja lämpötilat ovat kohdillaan. Ja mikä parasta, ravintolaterassit saavat olla auki ja katukuvassa alkaa näyttää astetta ”normaalimmalta”.

Pääsin keskiviikkona tapaamaan työkavereita kasvotusten ensimmäistä kertaa vuoteen – terveysturvallisesti, totta kai. Olimme kaikki sekä iloisia että vähän hämmentyneitä yhdessäolosta.

Kohta puolitoista vuotta maailmaa ravisuttanut globaali koronapandemia on näillä näkymin laantumassa Euroopassa. Samalla kun rokotusvauhti on tasaisesti kasvanut, ovat myös tartuntaluvut lähteneet laskuun – uusista virusmuunnoksista huolimatta.

Yhteiskuntaa on lähdetty rauhallisesti avaamaan eri EU-maissa; niin Belgiassa kuin meillä Suomessakin. Myös päätös EU:n ”koronapassista” eli yhteisestä digitaalisesta koronatodistuksesta on saanut vihreää valoa EU:n jäsenmailta. Tämä toivottavasti helpottaa matkustamista ja palauttaa kansalaisten vapaan liikkuvuuden EU-maiden välillä mahdollisimman pian.

Etätöiden ja ”tiimsien” ohessa olen seurannut mielenkiinnolla sekä kansallista EU-elvytyspakettikeskustelua että kuntavaalikampanjointia. Täytyy sanoa, että molemmat hieman hämmentävät. Ei ehkä niinkään se mitä sanotaan ja nostetaan esille, vaan se mistä ei puhuta.

Jos meillä ei ole EU:n puolestapuhujia kunnissa, maakunnissa tai kansallisella tasolla, jos emme pysty tuomaan faktoja pöytään ja perustelemaan suoraselkäisesti miksi osallistuminen tuo lisäarvoa, jos emme toimi aktiivisesti ja rakentavasti yhteisten, fiksujen ratkaisuiden löytämiseksi on aivan turha ihmetellä, jos keskustelun taso ja asenteet ovat mitä ovat.

Molemmat hieman hämmentävät.

Keskiviikkona kuulimme shokkiuutisen, kun Tamperetta ei valittu Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Alkujärkytyksen laannuttua minusta alkoi tuntua, että ei tämä sittenkään tarkoita maailmanloppua. Meillä on erinomainen hakukirja kovan tason ohjelmalla, huipputekijät ja vahva alueellinen yhteistyö - eurooppalaisia ja kansainvälisiä yhteyksiä unohtamatta. Eurooppalainen kulttuuri(pää)kaupunki Tampere on meistä itsestämme kiinni.

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut