Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kuoleman puutarha – "Hautausmaista on tullut suomalaisille monien kohtaamisten paikka"

Puolet tamperelaisista kertoo kohdanneensa Tampereen seurakunnat viimeisen vuoden aikana hautausmailla. Tämä tarkoittaa vuoden aikana yli 100 000 kohtaamista. Perinteisesti tämä on näkynyt kynttilämerenä pyhäinpäivänä ja jouluaattona. Läheisten muistamisen lisäksi hautausmaista on tullut suomalaisille monien kohtaamisten paikka.

Itselleni hautausmaat tulivat erityisen tutuiksi nuoruuden kesätyöpaikkana. Leivomäellä, pienellä paikkakunnalla Keski-Suomessa, oli kaksi hautausmaata. Vanhemmalla oli sankarihautojen lisäksi vielä muutama ruostunut muistomerkki lähes vuosisadan takaa. Siitä oli tullut kunnioituksen lehto.

Kirkon vieressä oleva hautausmaa oli enemmän muistelemisen ja kaipauksen paikka. Jo pitkään paikkakunnalla asuneelle hautakivissä oli tuttuja nimiä. Koulukavereiden sukulaiset ja paikkakunnan merkkihenkilöt saivat viimeisen leposijansa vierekkäisissä haudoissa. Vuosikymmenten jälkeen tämä hautausmaa on saanut uuden erityisen merkityksen, kun veljeni hautakivi on ollut siellä vuoden ajan.

Vastaavaa eletyn elämän ja yhteisön kaikua olen aistinut, kun olen käynyt Tampereen hautausmailla. Jokaisella hautausmaalla on oma tarinansa.

Kirkkopuiston hautausmaa Aleksanterin kirkon vieressä muistuttaa minua Leivonmäen sankarihautausmaata pysähtyneisyydellään ja sijainnillaan kaiken keskellä. Kalevankankaalla tunnen kaupungin traagisenkin historian painon, mutta samalla se on aktiivinen ja elävä kaupunkilaisten puisto. Teiskon hautausmaalta avautuva näkymä järvelle tuo intiimille pienen kylän hautausmaalle aivan oman tunnelmansa.

Tavallisten tamperelaisten ja merkkihenkilöiden viimeiset leposijat, sankarihaudat ja muistomerkit kertovat tarinaa menneestä. Sadat tuhannet hautausmaalla käynnit kertovat nykyhetkestä, jossa ajatukset varmasti risteilevät menneestä tulevaan antaen elämälle perspektiiviä.

Hautausmaista on tullut suomalaisille monien kohtaamisten paikka.

Hautausmaa voi olla muistelemisen lisäksi rauhoittumisen, uteliaisuuden, virkistäytymisen, ihmettelyn, oppimisen ja luopumisen paikka. Tampereen seurakunnat tekee parhaansa, että hautausmaat ovat valmiina erilaisten tarpeiden toteuttamiseksi.

kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja