Kolumni Vaaleissa valitaan seutuvaikuttajia – "Seudulliset asiat eivät varsinaisesti nouse vaalikeskustelujen polttopisteeseen, vaikka näin soisin"

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Pandemian aikana seuraan vaalikeskustelua enimmäkseen somesta ja mediasta. Vaaliwebinaareja on paljon, ja niihin osallistuminen on helppoa.

Levossa olleet somekaverit ovat aktivoituneet, ja uusia profiileja on perustettu. Vaalikoneita on lähes jokaiselle sormelle, kansallisista paikallisiin.

Vaaleissa valitaan Tampereen kaupunkiseudun kuntiin yhteensä 358 valtuutettua. Jokainen heistä kampanjoi ja kerää äänet omasta kunnastaan. Keskustelua käydään siis kuntatasolla tärkeistä asioista. Järjestelmämme toimii näin, vaikka kuntalaisten arki seudullistuu. Instituutiot reagoivat hitaasti muutoksiin.

Tosiasiallisesti vaaleissa valitaan myös 358 seutuvaikuttaja, koska seutu muodostuu kunnista. Kuntapäättäjät viimekädessä linjaavat kuinka rajatonta kaupunkiseutua kehitetään.

Vaalien jälkeen kunnat valitsevat poliittiset edustajansa 13-paikkaiseen seutuhallitukseen, joka vastaa kaupunkiseudun ison kuvan suunnittelusta. Se tarkoittaa mm. uuden kaupunkiseutusuunnitelman laadintaa. Suunnitelma käsittelee asumista, työpaikkoja, palveluja ja liikkumista seudullisella lentokorkeudella tuleville vuosikymmenille.

Seudullisesti linjataan myös lähijunaliikenteen visiota ja toteutuksen askelmerkkejä. Palveluyhteistyössä kunnat ovat jo pitkällä ja rajat joustavat monessa asiassa. Uutta maustetta seututyö saanee, kun kasvatuksen ja koulutuksen painoarvo kunnissa kasvaa sote-uudistuksen toteutuessa. Näiden palvelujen kehittämisellä onkin tärkeä rooli viime aikoina keskustellun eriytymiskehityksen ehkäisyssä.

Vaalikoneita on lähes jokaiselle sormelle.

Lisäksi seutupäättäjät hyväksyvät kaupunkiseudun ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen. Poliittisena toimijana seutuhallitus linjaa myös kaupunkiseudun yhteistä kantaa poliittisiin reformeihin. Heti syksyllä edessä onkin maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen.

Seudulliset asiat eivät varsinaisesti nouse vaalikeskustelujen polttopisteeseen, vaikka näin soisin. Pitäisin tärkeänä lisätä kuntalaisten ja yritysten osallistumista keskusteluun siitä millaista kaupunkiseutua rakennamme ja millaisella kaupunkiseudulla haluamme asua.

Päättyvä vaalikausi on ollut menestys seudullisesti. Seutuhallitus on hoitanut työtään mallikkaasti. Olemme pian 400 000 asukkaan seutu ja matkalla eurooppalaiseksi kestävän kasvun metropoliksi.

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut