Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtion avustustoiminta järjestöille vaikuttaa kansanterveyteen

Erittäin tärkeää on nyt ja vastaisuudessa ikäihmisiä auttavien järjestöjen tukeminen. Valtiolla on tässä asiassa keskeinen rooli sen jakaessa rahapelitoiminnasta kertyviä tuottoja avustuksina eri järjestöille. Vanhuksien määrän lisääntyessä jatkuvasti suhteessa työikäiseen väestöön järjestöistä tulee yhteiskunnassa entistä tärkeämpiä.

Kaikki ihmiset tarvitsevat sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä tukea ja toimintaa. Erityisesti ikääntyvistä pitää huolehtia, etteivät he jää syrjään. Järjestöillä on erityinen tehtävä ja vastuualue tässä asiassa, jotta vanhuksien toimintakyky säilyisi mahdollisimman pitkään.

Sosiaali- ja terveydenhuoltomenot ovat nyt jo noin 20 miljardia ja ikääntyvä väestö osaltaan kasvattaa tuota summaa siitäkin huolimatta, että he elävät lääketieteen kehityksen ansiosta terveinä pidempään.

Oleellinen seikka myös ikäihmisillä on sosiaaliset kontaktit ja liikuminen. Nämä kaksi tekijää vaikuttavat huomattavasti kolmanteen tekijään eli psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Näissä asioissa järjestöillä on aivan oleellinen rooli. Ilman järjestöjä yhteiskunta pysähtyisi ja hyvinvointivaltion olemassaolo lakkasi.

Arto J. Heinämäki

Tampere