Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Mikä ihmeen kissakriisi? – "Yhden kissaparin parittelu johtaa 2 vuodessa helposti yli 140 pentuun"

Itse Tampereen keskustassa asuvana ihmisenä kuvittelin, että kaikki niin maalla kuin kaupungissa vapaana olevat kissat ovat onnellisia ja leikkivät perhosten kanssa nurmikolla.

No, totuus ei sitten ollutkaan ihan näin ruusuinen, kun lähdin mukaan eläinsuojelutyöhön. Hyvin äkkiä selvisi, että vaikka osasta vapaana liikkuvista kissoista pidetään oikeen hyvää huolta ja ne on leikattu, ei todellakaa kaikilla kissoilla asiat näin ole!

Osa vapaana ulkoilevista kissoista on onnellisia ja niillä on hyvä koti, mutta kaiken maailman vanhojen uskomusten vuoksi niitä ei ole leikattu. Yleisin uskomus on, ettei kissa enää leikattuna osaa hiirestää. Tämähän on juuri päinvastoin! Meinaan kun leikattulta kissalta ei enää parittelukumppanin etsintään mene turhaa aikaa, eikä kiimat valtaa mieltä, niin hiirestykseen pystyy keskittymään paljon paremmin. Eikä tarvitse pissaamalla merkata koko aikaa omaa reviiriään.

Toinen uskomus on, että kissalla pitäisi olla oikeus lisääntyä. Tämä kuulostaa omaan korvaan vähän hassulta, mutta näin osa ihmisistä tosissaan ajattelee. Tavallaan toki näin voi olla, mutta kissan omistajan vastuulla on kyllä siitä syntyneistä kissanpennuista huolehtiminen.

Ja kun vapaasti ulkoileva kissa harvemmin synnyttää kotonaan sisällä, on omistajan mahdotonta pennuista vastuu kantaa. Kaikista kissoista ei tiineys edes näy ulospäin.

No, mitä sitten näille ulos syntyneille kissanpennuille tapahtuu? Äitikissahan hylkää ne yleensä viimeistään 14 viikon iässä metsään ja sitten avuttomat pennut ovat oman onnensa varassa. Osa selviytyy, osa ei.

Yhden kissaparin parittelu johtaa 2 vuodessa helposti yli 140 pentuun.

Selviytyjilläkään ei ole kovin ruusuinen elämä edessä. Pakkanen palelluttaa parhaassa tapauksessa vain korvat, tassut tai hännän. Ja koska kissat kiimassa eivät järjellä toimi, tulee sukurutsauksen tuloksena erittäin sairaita pentuja, jotka nekin jatkavat lisääntymistä.

Terveinä syntyneet pennutkin ovat henkihievereissä, koska eivät usein metsästystaitoja omaa. Yhden kissaparin parittelu johtaa 2 vuodessa helposti yli 140 pentuun.

Haluan uskoa, että suurin osa rakastaa kissaansa, eikä leikkauta kissaansa tietämättömyyttään tai vanhoihin uskomuksiin uskoen. Nyt asiasta on tehty kansalaisaloite.fi-sivulle aloite kissakriisin kuriin saamiseksi. Tämä löytyy nimellä Kissakriisi hallintaan – kissojen tunnistusmerkinnän ja leikkauttamisen puolesta. Yli 20 000 on vuosittain hylättävien kissojen määrä, joten sana kriisi ei todellakaan ole liioittelua!

Autetaan yhdessä kissoja ja allekirjoitetaan aloite kissakriisin hallintaan saamiseksi. Ja leikkautetaan ne omat vapaasti ulkoilevat kissat, niin sekä kissat että me eläinsuojeluhommia tekevät vapaaehtoiset kiittävät!

Kirsi Hauta-aho