Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Prosentti on tärkeä – "Vaalipäivän sää on takuuvarma tekosyy äänestämättömyydelle, oli se mikä tahansa."

Keskiviikon lehteen kirjalliseen muotoon tulostuneessa rupatteluhetkessäni Tamperelaisen sivistyneen, sanavalmiin ja kaukonäköisen politiikan asiantuntija Pertti Timosen kanssa ruodimme näkymiä vaalien äänestysprosentiksi. Arvioissaan tunnetusti pessimistinen ja useampaankin kertaa äänestyspakkoakin väläytellyt Timonen on loppukevään mittaan nostanut arvionsa jo 55 prosenttiin.

Äänestysaktiivisuus on monesta näkökulmasta niin kiinnostava kysymys, että jatketaan tematiikan parissa. Moni asia kiskoo tällä hetkellä äänestysprosenttia eri suuntaan.

Kesävaalin vaikutusta on hankala arvioida. Ainakaan toukokuun loppuun vaalikalenterissa vakiintuneet eurovaalit eivät ole rohkaiseva esimerkki. Kesäkuun toisena viikonloppuna loskakelin ei pitäisi olla selitys äänestämättömyydelle. Tosin myös auringon helottaminen mökkilaiturille tai terassille voi nousta sellaiseksi. Vaalipäivän sää on takuuvarma tekosyy äänestämättömyydelle, oli se mikä tahansa.

Koronatilanteen helpottuminen kevään mittaan vähentää varmasti terveydellisiä epäluuloja äänestämiseen. Monilla kynnys on vielä korkealla.

Politiikan kiinnostusarvo nousi kohisten kevään kehyskriisin aikana. Puolueiden tekemiset olivat pari viikkoa puheenaihe lounastunneilla ja kahvipöydissä. Keskusteluun osallistuminen vaati myös puolen valitsemista. Samalla kuitenkin paikalliset puheenaiheet ja kuntapolitiikan arjen ulottuvuudet ovat jääneet taka-alalle.

Vaalitulos pätee, oli äänestysprosentti mikä tahansa. Silti kansanvallan ja yhteiskuntaan sitoutumisen näkökulmasta sen pitäisi olla mahdollisimman korkea.

Vaalien lähestyminen on jälleen innostanut myös väärälle vaikuttamisen tielle. Asianmukaisesti ja sallittuihin paikkoihin kiinnitettyjä vaalimainoksia on käyty repimässä ja töhrimässä. Äänestäminen on demokratian mukaista yhteiskunnallista vaikuttamista. Vaalimainosten tärveleminen ei sitä ole. Se on rikos. Perusmuotoisesta vahingonteosta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.