Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Messukyän seurakuntatalo on säilytettävä – "On tilaakin, jonka merkitys näin pandemian aikana vain korostuu"

Messukylän seurakuntatalo valmistui Aakkulan kappalaisvirkatalon maille vuoden 1955 lopulla. Seurakuntatalon on suunnitellut arkkitehti Mikael Nordenswan (1904–1986). 1930- ja 1940-luvuilla hän työskenteli kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin alaisuudessa.

Seurakuntatalo sijaitsee maakunnallisesti arvokkaassa rakennetussa kulttuuriympäristössä. Se oli valmistuttuaan ensimmäinen uusi rakennus Messukylänkadun varrella, kun Messukylä oli liitetty Tampereeseen 1947. Seurakuntatalo tarjoaa hyvät puitteet seurakunnan toiminnalle lasten, nuorten ja aikuisten parissa.

On tilaakin, jonka merkitys näin pandemian aikana vain korostuu. Seurakuntatalo on helposti saavutettavissa eri kulkuvälineillä, ja tontilla on runsaasti pysäköintipaikkoja. Ulkona järjestettävät tilaisuudet ovat myös mahdollisia.

Seurakuntasalin kiinteä sisustus ja irtaimisto ovat tärkeä osa Messukylän seurakuntatalon historiaa. Kun seurakuntatalo valmistui, se sai esine- ja tekstiililahjoituksia mm. Messukylän Mannerheimliitolta ja Martoilta. Seurakuntasalissa on ollut myös messukyläläisen tekstiilitaiteilija Kirsti Rikalan teos ”Harjujen maisema” vuodelta 1986. Hänen suunnittelemia tekstiilejä on muun muassa Ruotsin hovissa.

Messukylän seurakunnassa on jo luovuttu Uudenkylän, Vehmaisten ja Kaukajärven seurakuntataloista. Nyt pitäisi seurakunnissa asemoitua uudelleen ja luopua Messukylän kirkon (vuodelta 1879) yhteyteen kaavaillusta uudesta seurakuntatalosta. Messukylän seurakuntatalo on säilytettävä. Messukylänkadun yleissuunnitelman 2020 laadinnan lähtökohtana on ollut seurakuntatalon säilyttäminen.

Paula Munne-Ojala

FM

Tampere