Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Katso, digi loikkaa – "Vielä kaksi vuotta sitten tällainen idea olisi kuulostanut totaalisen utopistiselta. Dystopiaksi vuoden takainen ajatusleikkikin kaatui"

Nyt pessimistisimmätkin voivat sanoa, että ainakin Suomessa ollaan matkalla korona-ajasta kohti uudenlaista normaalia. Jos kaikki monitahoiset taloudelliset, terveydelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset haluaa ottaa huomioon, kestää niiden lopullisen laskun summaaminen varmasti sukupolvia.

Myös vaikeiden kuukausien positiivisia vaikutuksia on kirjattu. Tampereen kaupunginhallitus sai maanantaina eteensä analyysin korona-aikana tapahtuneesta digiloikasta eli kaupungin työntekijöiden ja kaupunkilaisten digivalmiuksien kehittymisestä.

Huhtikuussa 2020 kirjoitin tällä paikalla ajatusleikistä, jonka lähtökohtana oli syksyllä 2019 työministeriössä syntynyt hurja idea valtakunnallisesta yhden kuukauden kokeilusta, jossa valtaosa työvoimasta tekisi etätyötä kotoaan ja näin kerättäisiin kokemuksia kansakunnan digiosaamisesta. Vielä kaksi vuotta sitten tällainen idea olisi kuulostanut totaalisen utopistiselta. Dystopiaksi vuoden takainen ajatusleikkikin kaatui, kun sen pyrki rakentamaan koronaa edeltävän realismin pohjalle. Pakosta tuli keväällä 2020 tehokas motivaattori.

Nyt valmistuneen Tampereen kaupungin analyysiraportin mukaan 87 prosenttia koki kuntalaisten digitaalisten palvelujen kehittyneen korona-aikana ja 94 prosenttia koki työhön liittyvien digitaalisten palvelujen kehittyneen. Suomi.fi-tunnistautumisten määrä kaupungin palveluihin vuosi vuonna 2020 yhteensä 1,5-kertaiseksi edellisvuoteen. Etätyön määrä kasvoi kuukaudesta riippuen 10–14-kertaiseksi vuoden 2020 helmikuuhun verrattuna.

Totesin vuosi sitten , että Suomessa on ensimmäisen koronakuukauden aikana kaivettu esille paljon sellaista osaamista, muuntautumiskykyä ja tehokkuutta, jota jälleenrakentamisessa ja menestymisessä koronajälkeisessä maailmassa tarvitaan.

Arviota ei ole syytä muuttaa, kun näyttöjä alkaa tulla. Nyt taidot pitää ottaa täysimääräisesti käyttöön normaalimmissa olosuhteissa. Tämä avaa mahdollisuuksia Tampereellakin.