Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Työllisyys saatava nousuun – "Tehdään laskuharjoitus..."

Tampereella on työtä vailla saman verran ihmisiä kuin Suomen kunnassa keskimäärin asukkaita: noin 17 000. Työttömyys on useille yksi pahimmista vastoinkäymisistä, mitä elämässä kohtaa. Pitkittyessään se johtaa pahimmillaan sukupolvien yli jatkuvaan syrjäytymiseen. Jo inhimillisesti ajatellen työllistymisen edistämiseksi tulee pystyä tekemään paljon nykyistä enemmän.

Kuntatalouden kannalta työllistymisen edistäminen on kannattavaa – Tampereella välttämätöntä. Tehdään laskuharjoitus: Palkansaajan mediaaniansio Suomessa vuonna 2019 oli 3140 euroa kuussa. Tällä ansiotasolla palkansaaja maksaa kuntaveroa Tampereella noin 6 400 euroa vuodessa. Mikäli edes neljäsosa työttömistä saataisiin mediaaniansiotason mukaisiin töihin, tulisi kaupungin kassaan yli 27 miljoonaa euroa vuosittain.

Ottaen huomioon työllisyydenhoidosta ja sosiaaliturvasta säästyvät varat sekä henkilöiden lisääntyneen kulutuksen tuomat vaikutukset, nettovaikutus oli helposti tuplaten. Ja silti meillä olisi vielä 12 750 työtöntä työnhakijaa – mikä on sekin aivan liikaa.

Kuntatalouden kohentamiseen ei ole mitään niin vaikuttavaa keinoa kuin onnistunut elinkeino- ja työllisyyspolitiikka.

Siihen kun Tampereella lisätään kolminkertainen määrä tarjottavia omakotitalotontteja ja muutoinkin omistusasumista suosiva asuntopolitiikka, niin palveluita voidaan jopa parantaa ja lainoja alkaa lyhentämään.

Kalle Kiili

valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (kesk.)

Tampere