Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Nuoret hoi! – Tärkeät tulevaisuusasiat päätetään kuntavaaleissa

Edellisissä kuntavaaleissa vähemmän kuin kuusi kymmenestä käytti äänioikeuttaan Tampereella. Nuorten äänestysaktiivisuus oli tätäkin selvästi vähäisempää. Kuitenkin pian, äänestyspäivänä, sunnuntaina 13.6. sekä ennakkoäänestyksessä päätetään erityisesti nuorten tulevaisuuden kannalta todella tärkeistä asioista.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat koskemaan erityisesti nuoria. Kunnilla on merkittävä rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Suomi voi saavuttaa hiilineutraaliuden vuoden 2035 vain, jos myös kunnat tekevät aktiivista ja vaikuttavaa ilmastotyötä.

Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen resursseista päätetään kunnissa. Samoin monista liikunnan, taiteen ja kulttuurin tuista. Kuntapäättäjän on ymmärrettävä, että esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen rahoitus ei ole vain menoerä kunnan vuotuisessa budjetissa, vaan investointi tulevaisuuteen.

Koulutusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti, luovat sivistystä, työllisyyttä ja inhimillistä hyvää. Mitä varhemmin panostetaan, sitä vähemmän syntyy ongelmia ja on tarvetta kalliille korjaaville toimille. Sopiva ryhmäkoko on tärkein yksittäinen tukimuoto.

Suomen väestö ikääntyy, syntyvyys on alentunut merkittävästi ja huoltosuhde heikkenee. Tarvitsemme laadukkaan koulutusjärjestelmän, joka tuottaa osaajia muuttuvan työelämän tarpeisiin. Joka vuosi koko ikäluokka on pidettävä yhteiskunnassa mukana. Viime vuosina Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijoista noin 500 per vuosi on niin sanottuja negatiivisia keskeyttäjiä. He eivät ole töissä tai koulussa, eivätkä hae kumpaankaan.

Tähän meillä ei ole varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti. Tulevaisuuden työelämässä koulutusvaatimukset tulevat yhä kasvamaan eikä peruskoulupohjalta enää työllisty. Vain työllä rahoitetaan tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunta ja työtä tekeviä pitää olla enemmän, ei vähemmän.

Tähän meillä ei ole varaa, ei inhimillisesti eikä taloudellisesti.

Kannustan kaikkia käyttämään äänioikeuttaan. Erityisesti nuorten äänestysaktivisuus on nostettava muiden ikäryhmien tasolle. Tärkeät tulevaisuusasiat päätetään lähellä Sinua.

kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu, sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (vihr.)