Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Vaarivainaan opeilla ei pärjätä – "Liian moni päättäjä keskittyy vastustamaan, jarruttamaan ja lietsomaan..."

Totutuista ajattelutavoista ei täällä Pohjolassa noin vain luovuta. Luotamme ennemmin vaarivainaan varoituksiin kuin oman aikamme tutkijoihin.

Esimerkiksi Euroopan elpymispaketissa nähdään maailmanlopun enteitä, vaikka kaikkialla elvytetään. Pandemian aiheuttamaa iskua pitää pehmentää ja lykätä talous kasvuun.

Talouspoliittinen ajattelu on kääntynyt uuteen asentoon jopa Yhdysvalloissa. Viime vuosikymmenien talouskuriopit tekivät rikkaista vain entistä rikkaampia, eivätkä veronkevennykset ole tuoneet työtä tai kestävää kasvua. Koronapandemia teki selväksi, että julkisen vallan on otettava isompi vastuu ihmisten hyvinvoinnista, ympäristöstä ja tulevaisuudesta.

Eteenpäin menemistä moni tuntuu silti pelkäävän. Uudet tamperelaiset nähdään uhkana, ratikkaa viitsitään yhä vastustaa ja haaveillaan tulevaisuudesta, joka muistuttaisi omia nuoruusmuistoja. Kaupungin kasvun ja kehittämisen sijaan liian moni päättäjä keskittyy vastustamaan, jarruttamaan ja lietsomaan velkapelkoja.

Vaarivainaan opeilla jää näkemättä, miten hyvin meillä menee. Moni eurooppalainen maakuntakaupunki olisi kateellinen Tampereen vetovoimasta, muuttovoitosta tai rakentamisesta.

Tamperelainen kulttuuri on elinvoimaista ja täällä ihmiset viihtyvät. Kaupunkilaiset tulevat myös paljon paremmin toimeen kuin pari vuosikymmentä sitten.

Pandemian aiheuttamaa iskua pitää pehmentää.

Korona ehti kuitenkin tehdä rumaa jälkeä. Etäopetuksessa ei vain pystytty huolehtimaan kaikista lapsista. Terveydenhoidossa on jäänyt hoitovelkaa, kun leikkauksia on siirretty ja lääkärissä käymistä lykätty.

Eristäytyminen on lisännyt ahdistusta ja syventänyt mielenterveyden ongelmia. Liian moni on menettänyt työnsä tai yrityksensä.

Mennyttä maailmaa haikailevat olisivat tässäkin tilanteessa valmiita leikkaamaan hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, vaikka keskuspankit puskevat halpaa rahaa toipuville markkinoille.

Kasvu lähtee liikkeelle ihmisistä ja heitä on autettava nyt. Tampereellakin on ymmärrettävä talousajattelun muuttuminen. Nousukausi ei tule odottamalla, meidän pitää se tehdä.

kirjoittaja on museomies ja kuntavaaliehdokas (sd.)