Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Ideologia ajaa perustuslain ohi – "Tämä ilmentää vasemmiston tasapäistämisvimmaa, jonka mukaan kaikilla on mentävä yhtä huonosti."

Hallitus on saanut kosolti kritiikkiä toiminnastaan, erityisesti koronakriisin hoitamisessa. Ulkonaliikkumiskielto jäi historiaan kaikkien aikojen heikkotasoisimpana lakiesityksenä. Jo yli vuoden ajan hallitus on kurittanut ravintola-alaa, vaikka tartunnoista murto-osa on tullut ruokaravintoloista.

Ideologisen ravintolavihan takia hallitus ei perustuslakivaliokunnan lausumista huolimatta ole kohdentanut rajoituksia tarkkaan, vaan rajoittanut ensin valtakunnallisesti ja sitten maakunnallisesti.

Pääministeri Marin totesi taannoin ”hoitavansa perustuslakivaliokunnan”. Tässä tiivistyy hallituksen asenne, jossa perustuslaki on vain ikävä este vasemmistoideologian tiellä. Hallituksen toiminta on hyytävä uhka oikeusvaltiolle.

Keväällä 2020 ministeri Kiuru sanoi, että mikään alue ei voi päästä ”kuin koira veräjästä” ravintolarajoituksista. Tämä ilmentää vasemmiston tasapäistämisvimmaa, jonka mukaan kaikilla on mentävä yhtä huonosti.

Tämä ideologia on ristiriidassa perustuslakivaliokunnan vuoden 1995 perusoikeusuudistusta koskevassa mietinnössä ilmaistun valtiosääntöoikeudellisen doktriinin kanssa.

Koronarajoitusten osalta tämä tarkoittaa, että rajoitukset voivat kohdistua vain sellaisille alueille, joilla ne ovat välttämättömiä, ja vaihtoehtoisista keinoista on valittava lievin. Tasapäistämisvimmainen hallitus ei välitä tästä eikä siis ole kohdistanut ravintolarajoituksia kuntakohtaisesti. Yrittäjien saamat korvaukset eivät kata läheskään kaikkea aiheutunutta vahinkoa.

Tasapäistäminen kuuluu myös keskustan ideologiaan, jossa se näkyy kaupungeille haitallisen maakuntauudistuksen ajamisena. Keskustan mielestä on väärin, että jotkin kaupungit menestyvät paremmin kuin syrjäseutu. Toteutuessaan maakuntauudistus heikentäisi merkittävästi kaupunkien palveluita ja kiristäisi verotaakkaa.

Onneksi suomalaisilla on turvanaan perustuslaki. Kaikkien puolueiden ja kaikkien poliitikkojen on syytä tehdä ryhtiliike perehtymällä syvällisesti valtiosääntömme sisältöön ja alkamalla osoittaa perustuslaille sille kuuluvaa kunnioitusta. Vahva oikeusvaltiomme kestää hallituksen ideologiset hyökkäykset.

Petri Rajala

kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok.)