Kolumni Pieni, iso investointi – "Se ei ole ”meno”, vaan investointi tulevaisuuteen"

Viikon mukava avaus oli tapaaminen vanhan kouluni Pohjois-Hervannan 9-luokkien kanssa. Pitkä perinne: kansanedustaja-aikani alusta asti joka kevät PoHen luokkaretki on suunnannut eduskuntaan. Nyt jo toistamiseen tapaaminen oli ajan hengen mukaisesti etänä, mutta hyvä, että tästä ikävästä ajankuvasta huolimatta, sain mahdollisuuden kuulla taas nuorilta hyviä kysymyksiä.

Kysyessäni viime aikojen kokemuksista ja terveisistä eduskuntaan, esiin nousi mm. harrastusmahdollisuudet - niitä olisi oltava ja korona on tähänkin päässyt pahasti iskemään.

Jaan huolen. Mennyt vuosi on jättänyt jälkiään jokaisen elämään. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta yksi tärkeä asia on harrastaminen, se myös ennalta ehkäisee ongelmia.

On hyvä, että olemme lisänneet voimavaroja nuorten harrastusmahdollisuuksien turvaamiseen näinä aikoina. Tuore lisäys on nyt eduskunnassa, jossa mm. seuroille ja nuorisopuolelle tulee lisätukea harrastustoimintaan. Matkan varrella ollaan mm. tuettu harrastusmahdollisuutta koulupäivien yhteydessä. Jo hallitusohjelmassa päätettiin toteuttaa harrastustakuu jokaiselle nuorelle. Tämän merkitys vain kasvaa, kun tarvitaan toimia Koronan jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Oikeus harrastaa kuuluu kaikille. Myös ikäihmisten mahdollisuudet luovuuteen, liikuntaan ja yhdessä tekemiseen ovat tärkeitä. Tätä tarjoavat useat kansalaisjärjestöt. Hatunnosto niiden työlle kautta linjan.

Kannan huolta, kun monesti pienten säästöjen saamiseksi muutenkin pientä julkista tukea on ”painetta” leikata. Tämä ei ole oikea tie. Päin vastoin, tilojen tarjoaminen, hinnan edullisuus ja maksuttomuus sekä järjestöjen tukeminen kannattaa.

Se ei ole ”meno”, vaan investointi tulevaisuuteen.

Toimia tarvitaan valtion päässä ja kunnissa. Esimerkiksi Tampereella pormestariohjelmassa on haluttu tukea harrastusmahdollisuuksia.

Olemme tehneet paljon isoja investointeja. Nyt voisi tehdä mittaluokaltaan kokonaisuuden kannalta pienen – mutta järjestöjen, toimijoiden ja elämänlaadun kannalta ison – satsauksen, jossa eri tavoin tuetaan eri alojen kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksia toimia. Se ei ole ”meno”, vaan investointi tulevaisuuteen.

Maksaa itsensä takaisin

kirjoittaja on kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut