Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni EU:n elpymispaketti aiheuttaa moraalikatoa – "Poliittisten päättäjien moraali katoaa monella tasolla"

Eduskunnan kuulemisissa on useampikin asiantuntija varoitellut, että jos alamme kylvää miljardeja euroja vastikkeetonta lahjarahaa Etelä-Eurooppaan, niin siitä syntyy moraalikatoa rahaa saavissa maissa.

Näin siinä tulee varmuudella käymään. Poliitikot ja ilmainen raha ovat huono yhdistelmä. Poliittisten päättäjien moraali katoaa monella tasolla.

Ensimmäinen moraalikadon taso on se, että muutenkin holtitonta taloudenpitoa harrastavat maat pääsevät nostamaan holtittomuutensa uudelle tasolle. Monessa tukea saavassa maassa on alhaisempi kokonaisveroaste kuin Suomessa.

Kun rahaa lapataan esimerkiksi Espanjaan ja Kreikkaan ilmaiseksi, ei heidän tarvitse verotustaan korottaa. Mutta tukirahaa jakava Suomi on jatkuvassa veronkorotuspaineessa.

Ei ole enää vain Afrikka suomalaisten kehitysavun kohteena, vaan nyt myös suuret ja vauraat Etelä-Euroopan maat ovat muka meidän rahojen tarpeessa.

Toinen moraalikadon taso on se, kun EU alkaa syytää valtavia rahasummia ”vihreään siirtymään”. Aletaan keksiä mitä hulluimpia vihreitä hankkeita. Tästä esimerkkinä Espanjalle kuuluvien Kanarian saarten ehdottamat raidehankkeet.

Poliitikot ja ilmainen raha ovat huono yhdistelmä.

Pienille saarille alettaisiin rakentamaan täysin tarpeetonta rautatieverkostoa miljardeilla euroilla. Aiempina vuosina sinne on jo pumpattu EU-rahaa moottoritie-, tunneli- ja siltaprojekteihin. Nettomaksaja Suomi on ollut osaltaan maksamassa niitäkin.

Kolmas moraalikadon taso on mafiataso. Italian poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisuus on ollut jo pitkään etevä imuroimaan EU-tukia.

Italian mafianvastaisen poliisin DIA:n johtaja Giuseppe Governale ennustaa, että mafiapomot tulevat sukeltamaan rahamereen elpymispaketin kautta.

Mitä enemmän veronmaksajien rahaa on jaossa, sitä useampi poliitikkokin pyrkii jaolle EU-hillotolppa kiikarissaan.

Mutta jaolle pääsee vain, jos moraali on riittävän löysä. Pitää olla valmis syöttämään pajunköyttä äänestäjille.

Pitää olla valmis kertomaan satuja ”luottamuspääomasta” ja ”mainehaitoista”.

Pitää olla valmis äänestämään täysin järkeä vailla olevien elpymispakettien puolesta.

Ja näin myös tapahtuu silmiemme edessä.

Kirjoittaja on kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas (ps.).