Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Valtuuston päätösten vaikutukset paikallisiin yrityksiin on syytä miettiä

Suurin osa kunnanvaltuustojen tekemistä päätöksistä vaikuttaa paikallisten yritysten toimintamahdollisuuksiin. Valtuutettujen kannattaakin aina päätöstä tehdessään miettiä, miten päätös vaikuttaa paikallisiin yrityksiin ja sitä kautta esimerkiksi työpaikkoihin ja verotuloihin. Tärkeitä päätöksiä ovat esimerkiksi kunnan kilpailutukset, maankäyttöpolitiikka ja jätehuollon järjestäminen.

Järjestelmällinen yritysvaikutusten arvioiminen vaikuttaa voimakkaasti paikallisen elinvoiman vahvistumiseen. Yritysvaikutusten selvittäminen on syytä ottaa tulevassa valtuustossa järjestelmälliseksi osaksi päätösprosessia, mutta se vaatii kunnan viranhaltijoilta ja luottamushenkilöiltä myös sitoutumista tärkeän asian puolesta.

Yritysvaikutusten arviointi ei tarkoita sitä, että päätökset tehdään yritysten ehdoilla, vaan sillä vähennetään yrittäjyyden kannalta huonojen päätösten riskiä. Joskus riittää, että ylipäänsä mietitään, onko päätöksellä vaikutuksia yrityksiin. Mitä tärkeämpi päätös, sitä perusteellisemmin sen vaikutukset kannattaa arvioida.

Yritysten toimintamahdollisuuksien kaventaminen vaikuttaa haitallisesti yritykseen, mutta se haittaa myös yrityksen asiakkaita ja työntekijöitä sekä lopulta heikentyvien verotulojen myötä koko kuntaa. Jos yritykset joutuvat ahtaalle, myös palvelut katoavat vähitellen paikkakunnalta.

Me yrittäjäjärjestössä tarjoamme tukea yritys- ja elinvoimavaikutusten arviointiin kunnissa. Parhaiten se tapahtuu keskustellen, ja useimmissa pirkanmaalaisissa kunnissa vuoropuhelu yrittäjien ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa onkin vireää.

Näin vaalien alla toivomme kuntavaaliehdokkailta uteliasta mieltä ja mielenkiintoa yrittäjyyttä ja kunnan elinvoimaan vaikuttavia seikkoja kohtaan. Valoisan tulevaisuuden turvaamiseksi paikalliset yritykset kannattaa pitää mielessä päätöksenteon hetkellä myös tulevalla valtuustokaudella.

Maria Virtanen elinkeinoasioiden päällikkö Pirkanmaan Yrittäjät