Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kaupantäti ja paikallinen sopiminen – "Luottamusta ei rakenneta hetkessä, mutta sen voi menettää hetkessä"

Kukapa ei olisi innostunut neuvottelemaan ja sopimaan asioista, jotka hyödyttävät molempia osapuolia? Itse olen luottamusmiehenä tehnyt paikallisia sopimuksia, ja molemmat osapuolet ovat olleet tyytyväisiä. Siinäpä se juju onkin: sopimisen täytyy olla vapaaehtoista, ja sen täytyy hyödyttää molempia.

Luin uutisia, enkä odota innolla syksyä, jos työnantajapuoli haluaa paikallista sopimista ilman takalautaa, eli työehtosopimusta. Kaupan liitto olisi halunnut sopia jo nyt, keväällä, toisin mm. sunnuntaikorvauksesta, joka on meille matalapalkka-aloilla työskenteleville elinehto.

Mitä paikallinen sopiminen on? Aitoa neuvottelua ja sopimista. Työehtojen heikentäminen ja porsaanreikien hakeminen TESsistä ei ole paikallista sopimista. Jos vain toinen osapuoli on tyytyväinen, kun paperit on allekirjoitettu, se ei ole paikallista sopimista. Sekään ei ole paikallista sopimista, että työsopimusta tehtäessä eteen lykätään työehtoja heikentävä paperi, ja jos et allekirjoita sitä, ei työsopimustakaan allekirjoiteta.

Mitä paikallinen sopiminen edellyttää? Luottamusta. Luottamusta ei rakenneta hetkessä, mutta sen voi kyllä menettää hetkessä. Työntekijöiden täytyy voida luottaa siihen, ettei työnantaja halua vain heikentää työehtoja. Kumpikaan osapuoli ei saa hakea pikavoittoja. Luottamuksen rakentaminen on pitkäjänteistä.

Jossain kohtaa työnantajapuoli tuntui pitävän paikallista sopimista ja työehtosopimushuononnuksia synonyymeinä. Haluttiin aina keskustella vain heikennyksistä. Siitä jäi huoli työehtojen polkemisesta ”sopimisen” varjolla. Työnantajan sanelu ei ole yhdessä sopimista.

Ai niin, ja niille, jotka sanovat, että työntekijät saisivat parempaa palkkaa paikallisella sopimisella, newsflash: koko ajan on mahdollista sopia TESsiä paremmin.

Työehtojen heikentäminen ei ole paikallista sopimista.

Korona on kurittanut yksityisiä, yrityksiä ja koko yhteiskuntaa. Kaikki ovat väsyneitä, ja talous monella kuralla. Otettaisiinko ottelutauko? Voitaisiinko nyt rakentaa, ei repiä? Mitä, jos aidosti haettaisiin yhteistä hyvää? Työehtosopimukseen pohjautuva paikallinen sopiminen, kyllä kiitos, kaupantäti tykkää!

kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (vas.)