Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Muuttovoitto-Tampere

Kuntien välisessä muuttoliikkeessä vuoden 2020 eniten muuttajia houkutellut oli Tampere. Tilastokeskuksen muuttoliiketilaston mukaan kuntien välisessä muuttoliikkeessä ykkösenä oli Tampere. Kaupungin muuttovoitto vuonna 2020 oli 2094 henkilöä. Toiseksi eniten muuttovoittoa sai Vantaa (1039 henkilöä).

Maan sisäistä muuttoliikettä tarkastellessa eniten muuttovoittoa saivatkin Pirkanmaa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Tilastokeskus on myös tarkastellut sitä, keitä maakuntien välilllä muuttaa.

Pirkanmaa sai vuonna 2020 eniten muuttovoittoa 15–64-vuotiaista, suomea, saamea tai ruotsia puhuvista. Pirkanmaan muuttovoitto perustuikin kokonaan kotimaisia kieliä puhuvista asukkaista, sillä vieraskielisten osalta Pirkanmaa kärsi muuttotappiosta.

Muuttoliiketilaston tulokset eivät tule yllätyksenä. Tampere on keikkunut kärjessä jo pitkään useissa tutkimuksissa, joissa mitataan ihmisten toivepaikkakuntia. Tampereelle halutaan muuttaa ja myös muutetaan.

Toki Tampereelta muutetaan myös pois. Kirjoitin aiemmin tänä vuonna siitä, kuinka Nokia pesi muuttovoitossa monta suurempaa kuntaa. Tilastokeskuksen ennakkoväkilukutilastossa Nokia sijoittui seitsemänneksi kuntien välisessä nettomuutossa. Eniten Tampereelta muutetaan Helsingin lisäksi juuri naapurikuntiin. Jos tarkastellaan pelkästään Tamperetta ja lähinaapureita, saivat naapurikunnat Tampereelta enemmän asukkaita kuin Tampere naapurikunnista.

Naapurikunnista Tampereen ja kyseisen kunnan välistä muuttovoittoa tarkasteltaessa ykkösenä oli Nokia, jonne muutettiin Tampereelta 1072 kertaa. Eroa toiseen suuntaan kulkeneeseen muuttoliikkeeseen oli 351 henkilöä. Lempäälä sai Tampereelta muuttovoittoa 221 asukasta, Kangasala 204, Pirkkala 161 ja Ylöjärvi 156.