Kolumni Oi kaupunkimme Tampere – "Kabineteista on kömmitty avoimeen pormestarimalliin"

Visioni on, että Tampere pysyy sellaisena, kuin se on aina ollut: edistyksellisenä, uudistuvana ja kansainvälisenä.

Tampere perustettiin 1779 edelläkävijäksi, ja sellaisena se on pysynyt. Alle 200 asukkaan kyläpahanen on uudistunut kodiksi neljännesmiljoonalle kaupunkilaiselle. Alun takkuamisen jälkeen Tampereella käynnistyi koko Suomen teollistuminen, kun skotlantilaissyntyinen James Finlayson perusti Tammerkosken partaalle puuvillatehtaan.

Tampereella on ollut nahka- ja kenkäteollisuutta, jalostettu puuta, terästä ja rautaa. Valmistettiinpa lentokoneita ja vetureitakin. Tampere on käynyt läpi lukuisia teollisia murroksia, joista tuorein on käynnissä. Elämme keskellä älykkään teollisuuden vallankumousta.

Tekstiilitehtaissa naiset siirtyivät kotoa työelämään, heidän asemansa vapautui ja parani. Pohjoismaiden ja Venäjän ensimmäinen sähkövalojärjestelmä sytytettiin Plevnan kutomosalissa. Punainen julistus luettiin Raatihuoneen parvekkeelta. Siinä vaadittiin Suomen suuriruhtinaskunnan sortotoimien lopettamista sekä yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Sen Suomi saavutti ensimmäisenä Euroopassa. Demokratia itsenäiselle Suomelle taisteltiin Tampereella.

Teknologinen edelläkävijyys on edellyttänyt korkeaa osaamista. Yli 10 prosenttia kaupunkilaisista on opiskelijoita. Kovan työnteon vastapainoksi meille on syntynyt vahva kulttuuri- ja urheiluelämä. Tampere on maailman saunapääkaupunki, mutta pidän sitä myös Suomen teatteri- ja palloilupääkaupunkina. Meillä on valtava määrä museoita. Monet kirjallisuusklassikot ja runoteokset ovat syntyneet täällä. Manse on rock.

Tampere tunnetaan dynaamisesta päätöksenteosta ja, jos mahdollista, vielä tehokkaammasta toimeenpanosta. Aseveliakselin kabineteista on kömmitty avoimeen pormestarimalliin.

Tampere perustettiin 1779 edelläkävijäksi.

Jos haluamme säilyttää hyvinvointimme ja ennen kaikkea sen rahoituksen, meidän on onnistuttava vähintään kahdessa asiassa kaupunkina ja alueellisena ekosysteeminä: kansainvälisessä omistautumisessa sekä uuden teknologian hyödyntämisessä Euroopan kärkikaupunkien joukossa. Vastustamalla ei luoda uutta.

Rakastan Tamperetta juuri sellaisena, kuin se on aina ollut.

kirjoittaja on kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari ja kuntavaaliehdokas (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut