Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Maksuton joukkoliikenne Tampereen seutukunnalle – "Ratikan mainostaminen pelastajana on vain mainosmiesten illuusiota"

Joukkoliikenteen uudistaminen, kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen torjuminen sekä näiden kaikkien yhteen sovittaminen ovat tulevaisuuden kovia haasteita koko Tampereen seutukunnalle.

Ilmastonmuutoksen torjumisen ja joukkoliikenteen yhdeksi pelastajaksi on mainostettu ratikan rakentamista. Tämä ratikan mainostaminen pelastajana on vain mainosmiesten luomaa illuusiota vailla minkäänlaista todellisuus pohjaa.

Oleellinen asia joukkoliikenteen kehittämisessä on sen suosion lisääminen niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät sitä nykyisin käytä. Tähän asiaan ei ratikkarakentamisella voida oikeasti vaikuttaa pitkäkestoisesti. Joukkoliikenteen käyttämisestä pitää tehdä houkuttelevampaa, kuin yksityisautoilun käyttämisestä. Pitää löytää se oikea ”porkkana” jolla joukkoliikenteen käyttäjämäärät saadaan nousuun yksityisautoilun kustannuksella Tampereen seutukunnassa.

Tämä porkkana on maksuton joukkoliikenne Tampereen seutukunnassa. Pirkkala voisi olla joukkoliikenteen maksuttomuudessa edelläkävijäkunta seutukunnalla. Meillähän usein varsinkin päättäjien keskuudessa korostetaan Pirkkalan kunnan tulevaisuuteen katsovaa ilmettä. Meillä ei täällä kunnassa katsota vain pelkästään suoraan alaspäin kengän kärkiin, vaan katse on nostettu kengän kärjistä rohkeasti paljon etäämmälle tulevaisuuteen.

Joukkoliikenteen maksuttomuus on yksi tulevaisuuden avainasia ilmastonmuutoksen torjumisen ja kestävän kehityksen suhteen Tampereen seutukunnassa. Joukkoliikenteen maksuttomuus on tulevaisuudessa välttämättömyys tiheään asutuilla seuduilla kuten Tampereen seutukunnassa jo pelkästään hengitettävän ilman laatua silmällä pitäen. Hyvänä esimerkkinä maksuttomasta joukkoliikenteestä voidaan mainita esimerkiksi Viron Tallinna, jossa ilmainen joukkoliikenne on vähentänyt rutkasti yksityisautoilun käyttöä ja muutenkin antanut Tallinnalle uutta ilmettä, kasvua ja taloudellista vireyttä.

Joukkoliikenteen suosion lisääminen, kestävä kehitys ja ilmastomuutoksen torjuminen muodostavat yhdessä tämän ”pyhän kolminaisuussidoksen”, jonka toteuttaminen aidosti vaatii maksuttoman joukkoliikenteen. Maksuton joukkoliikenne pitää myös sisällään sosiaalisen ja tasa-arvoisen näkemyksen eli maksuttoman joukkoliikenteen käyttäminen ei ole sidoksissa käyttäjän taloudelliseen tilanteeseen.

Harri Aalto kuntavaaliehdokas (Valta Kansalle -liike) Pirkkala