Pääkirjoitus: Panokset kovenee – "Politiikka on nyt puheenaihe, mikä ei ole vaalien kiinnostavuuden ja äänestysaktiivisuuden kannalta ollenkaan huono asia"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on nyt aikaa viisi viikkoa ja yksi päivä. Ennakkoäänestys aikaa jo parin viikon kuluttua.

Hallituksen kehysriihessä kuumentunut poliittinen kevät takaa sen, että vaaleihin lähdetään poikkeuksellisen mielenkiintoisessa tilanteessa. Politiikka on nyt puheenaihe, mikä ei ole vaalien kiinnostavuuden ja äänestysaktiivisuuden kannalta ollenkaan huono asia.

Torstaina julkistetun Ylen gallupin mukaan politiikan suhdanteet pyörivät tällä hetkellä sellaisessa vuoristoradassa, että vaalin voittajien ennakoiminen on vaikeaa. Muun muassa uskottavuus-, johtajuus- ja näkemyksettömyyskriisistä kärsiväksi analysoitu kokoomus hyppäsi kovassa kevätnosteessa olleen perussuomalaisten ohi maan suurimmaksi puolueeksi. Demarit ja persut ovat Ylen gallupissa käytännössä tasoissa.

Tällä viikolla gallupinsa julkaisi myös Helsingin Uutiset. Toisessa tiukan pormestarikamppailun kaupungissa kokoomus kiipesi uudelleen vihreiden ohi ykköseksi. Helsingissä demarit on vasta vitonen perussuomalaisten ja vasemmistoliiton jälkeen.

Kumpaakaan kyselytutkimusta ei kannata jättää huomiotta Tampereella, jossa varmaa vaalivoittoa on viimeiset pari vuotta pedattu demareille jo pelkästään Sanna Marinin vahvan henkilökohtaisen kannatuksen takia. Vahvasti pääministerinä haastettu Marin kerännee Tampereella kaikkien aikojen äänisaaliin, mutta puolueen kevään laskusuhdanne on herättänyt demariporukoissa huolta täälläkin. Kamppailu pormestaripuolueen paikasta on kiihtymässä uudelleen.

Kovin kamppailu käydään kuitenkin puolueiden sisällä. Tampereella listansa tehokkaasti täyttäneet demarit, kokoomus, vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat tehneet ehdokashankinnassa vakuuttavaa työtä. Kaikissa muutaman kärkiehdokkaan paikka on käytännössä varma, mutta lopuista paikoista kilpailee tasaisesti puoluetta kohti useampi kymmenen ehdokasta.

Ehdokkaille erottautuminen on nyt tärkeää. Profiilinnostoon ja viestin läpisaamiseen on etsittävä kanavat, kun vaalimökkikahvit eivät ole edes käytännön vaihtoehto.

Kommentoi