Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Tampere tarvitsee ammattijohtajan – "Kyse on järjestelmästä, joka ei toimi"

Tampereen toistaiseksi viimeisin kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen arvioi Tamperetta aikoinaan näin: ”Harva suomalainen yritys on Tampereen kokoluokkaa: 16 000 työntekijää, toimialana ihmiselämän tarpeet kehdosta hautaan, mittava palvelu- ja yhteistyöverkosto elinkeinoelämän, ympäröivän koulutuksen, tutkimusinfran ja kulttuurin kanssa, seudulliset, kansalliset ja kansainväliset toiminnot”.

Näin siis Jarmo Rantanen Raimo Seppälän kirjassa Viides ja viimeinen (Tampere-seura 2007).

Paljon on virrannut vettä Tammerkoskessa, konserni on kasvanut, työntekijämäärä ja etenkin johtajamäärä on paisunut. Valuviat oli nähtävillä jo ensimmäisen kauden jälkeen.

Rantasen johtajakautta leimasi johtajan hyvä perehtyminen asioihin, asiat tulivat harkittuina päätöksen tekoon. Esittelijä esitti ja päättäjät päättivät. Työnjako oli kaikille selkeä; ei sorkittu joka tasolla asioihin.

Poliitikot lainailevat termejä milloin armeijalta, milloin purjehduksesta. Kaupunki on ollut kuin täyteen ahdettu lotja, Ukko Nooan arkki, jota pikkuhinurit ovat kiskoneet – kukin omaan suuntaansa, pieniä voittoja hakien. Ja yhä syvemmällä uidaan, taloudessa. Tähän aikakauteen mahtuu nousua ja laskua , mutta velkaantumisen tahtia se ei ole muuttanut.

Vika ei ole niinkään ihmisten, vaan kyse on järjestelmästä joka ei toimi. Se ei voi toimia vastuullisesti. Päätöksenteko ja tekijät katosivat näkyvistä. Puhetta kyllä piisaa.

Muistan hyvin, kuinka kaupunkisuunnittelutoimikunnalla oli tärkeä rooli isoja asioita linjattaessa. Nyt joku voi sanoa, että kaupunkisuunnittelu on lipsahtanut rakennusliikkeiden käsiin. Luodaan visio, myydään se julkisuuteen, haetaan poliittisen enemmistön tuki ja unohdetaan autuaasti, että kaikki pitää maksaa ja matalat korot eivät ole ikuisia.

Me voimme palata linjaorganisaatioon, valita kaupungille määräaikaisen johtajan! Lyhyellä siirtymäajalla pitää luopua ensin apulaispormestareista.

Kaupungille voidaan toki valita pormestari, kaupungin isä- tai äitihahmo, jos kukkaispormestarissa ei ole kylliksi.

Kaikissa tapauksissa päätös siitä, tarvitaanko tätä pormestarijärjestelmää ollenkaan, pitää antaa tamperelaisten suoraan päätettäväksi!

Tampere ansaitsee ammattijohtajan.

Pekka Peltonen kuntavaaliehdokas (kok.)