Lukijalta | Vammaisille annettava omannäköinen elämä – "Tämä tarkoittaa muun muassa ramppeja ja opasteiden värikontrasteja ja sitä, että invapaikat eivät talvella ole lumenkaatopaikkoja. "

Vaaleilla on vaikutus vammaisten elämään. Kuntien toimielimet ovat päättämässä ja linjaamassa palveluita, jotka vaikuttavat merkittävästi arkeen. Vaaleissa erityisesti vammaisten oikeuksien toteutuminen tulee nostaa vahvasti esille.

Vammaispalveluissa on mahdollistettava vammaisen omannäköinen elämä. Vammaispalvelut eivät yksinään pysty tätä tekemään.

Vammaissopimus ratifioitiin 2016. Se edellyttää, että kaikissa vammaisia koskevissa asioissa vammaiset henkilöt otetaan mukaan päätöksentekoon. En ole vielä keksinyt sitä elämän osa-aluetta, joka ei koskettaisi meitä. Elämämme ei rajoitu vain sotepalveluihin. Käytämme muun muassa vapaa-aikapalveluita ja nuorisotoimen palveluita. Emmekä jää osattomaksi katujen kunnossapidosta tai kirjaston virkistävästä toiminnasta.

STM julkaisi helmikuussa YK:n vammaissopimuksen kansallisen toimintaohjelman. Se korostaa valtionhallinon roolia. Pirkanmaalla on seuraavien kunnan ja hyvinvointialueiden valtuustojen hyvä tutustua siihen ja arvioida toteutumista omassa toiminnassaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että meidät on otettava mukaan suunnitteluun ja valmisteluun yhdenvertaisina kumppaneina. Pelkkä näennäinen kuuleminen ei vielä täytä vammaissopimuksen tarkoitusta.

Yhdenvertaisuutta on mahdollisuus saavuttaa ja saada kaikki palvelut. Tämä tarkoittaa muun muassa ramppeja ja opasteiden värikontrasteja ja sitä, että invapaikat eivät talvella ole lumenkaatopaikkoja.

Nokialla on muutosta parempaan. Uusien tilojen rakentamisessa on luvattu ottaa meidät paremmin mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Kulttuuritoimen tapahtumissa on ollut esteettömyysselosteet ja ulkokenttien rakentamisessa mietitään esteettömiä ratkaisuja. Olemme saamassa ensimmäisen esteettömän luontopolun.

Kiitos kaikille, jotka ovat jo ottaneet askelia kohti yhdenvertaisuuden toteutumista ja siitä, että kaikilla on mahdollisuus saapua paikalle, löytää perille, osallistua ja tulla kuulluksi.

Tanja Hakala

Nokian vammaisneuvoston varapuheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (sd.)

Nokia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut