Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvät sote-palvelut vaativat kaikkia yhtiöitä – "Valitettavasti kansanedustaja on väärässä. On syytä olla hyvin huolissaan"

Kansanedustaja Ilmari Nurminen vakuutti kolumnissaan Tamperelaisessa 28.4, että ihmisten ei tarvitse olla huolissaan Coxan ja Sydänsairaalan palveluiden jatkumisesta sote-uudistuksen jälkeen.

Valitettavasti kansanedustaja on väärässä. On syytä olla hyvin huolissaan. Eduskunnan arvioitavana on esitys, joka pyrkii kaikin keinoin rajoittamaan tulevien hyvinvointialueiden mahdollisuuksia hyödyntää yhtiöitä (sekä julkisomisteisiä että yksityisiä) julkisissa sote-palveluissa. Valinta on ideologinen, perustuslaki ei tämänkaltaiseen esitykseen velvoita.

Yritykset- ja järjestöt tuottavat tänään hieman alle 20 prosenttia julkisista sote-palveluista. Suomessahan julkinen taho (nykyään kunta, tulevaisuudessa hyvinvointialue) vastaa aina sote-palveluiden järjestämisestä eli organisoinnista. Tällä hetkellä kunnat siis saavat itse päättää, mitä sote-palveluja tuottavat itse ja missä hyödyntävät muita toimijoita – kuten julkisia tai yksityisiä yhtiöitä.

Edustaja Nurmisen oma puolue SDP ajaa mallia, jossa hyvinvointialueilla ei enää ole nykyisen kaltaista mahdollisuutta päättää mikä tapa turvaa ihmisille parhaat palvelut. Kaikkien yhtiöiden – myös julkisomisteisten – hyödyntämistä rajoitettaisiin merkittävästi. Se tarkoittaa, että on vähemmän keinoja hankkia hoitoa ja hoivaa. Monista nykyisistä hyvin toimivista kumppanuuksista joudutaan luopumaan.

Ketkä tästä tulevat kärsimään? Isot terveysalan yritykset? Ei. Heille on kyllä markkinoita, yksityisellä puolella ja kansainvälisesti. Kärsijöinä ovat tavalliset ihmiset, he, joita varten piti saada paremmat sote-palvelut.

Nyt on tulossa huonommat palvelut. Arvoisa kansanedustaja, vielä ehtii muuttaa lakiesitystä.

Arvoisa kansanedustaja, vielä ehtii muuttaa lakiesitystä.

Eveliina Vigelius

sotesta vastaava johtaja

Hyvinvointiala HALI ry