Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Nuorten hyvinvoinnista pidettävä huolta – "Koululla on iso merkitys nuorten elämässä"

Nuorten hyvinvoinnista on käyty keskustelua säännöllisesti. Asia nousi jälleen esille Tampereen yliopistosairaalan nuorispsykiatrian ruuhkaantumista koskevan uutisoinnin myötä. Akuuttiosastolla on lähes päivittäin enemmän potilaita kuin paikkoja ja sen vuoksi osa potilaista joutuu nukkumaan lattialla.

Tilanne on huolestuttava, mutta se on vain osa suuremmasta ongelmasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Valtaosa psyykkisistä sairauksista puhkeaa nuoruudessa ja mielenterveyden häiriöt ovat nuorten merkittävin terveysongelma.

Mielenterveyden ongelmien taustalla on monenlaisia syitä ja niiden kasaantuminen kasvattaa ongelmia. Perheiden huono-osaisuus ja terveysongelmat vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin.

Koululla on iso merkitys nuorten elämässä. Nuoret joutuvat tekemään jo varhain isoja päätöksiä koulutukseen ja tulevaisuuteensa liittyen. Yksinäisyys on yleistynyt ja sosiaalisen median vaikutus nuorten elämään on suuri. Asenteiden ja yhteiskunnan koventuminen heijastuu myös mielenterveyden ongelmiin, heikosti pärjäävien on yhä hankalampaa pärjätä ja vastata odotuksiin.

Tähän tilanteeseen on puuttuva ja nuorten hyvinvointia on tuettava. Maan hallitus on huomioinut koulutuksen merkityksen ja panostaa perusopetukseen ja ammatilliseen koulutukseen yli puoli miljardia euroa kautensa aikana. Tämä on ihan toista kuin Sipilän hallituksen lähes 700 miljoonan euron leikkaukset koulutuksesta.

Tampereella on myös päätetty puuttua tilanteeseen. Kaupunginhallitus päätti viime viikolla tehdä selvityksen mielenterveyspalveluiden lisärahoituksesta. Kansallisella tasolla terapiatakuu-kansalaisaloite on saanut laajaa tukea ja esimerkiksi vasemmistoliitto on asettanut tavoitteeksi terapiatakuun toteuttamisen.

Koululla on iso merkitys nuorten elämässä.

Halua tilanteeseen puuttumiseen siis on. Toivottavasti sitä löytyy myös silloin kun tehdään päätöksiä resursseista kuten syksyllä, kun päätetään Tampereen kaupungin vuoden 2022 talousarviosta.

kirjoittaja on Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja