Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tampereen elinvoimalla neljä tukipilaria – "Meistä itsestämme riippuu, kuinka hyvin pystymme ne hyödyntämään"

Elinvoimainen kunta menestyy ja pystyy tarjoamaan asukkailleen parhaat mahdolliset palvelut. Mitkä ovat kunnan elinvoiman osatekijät ja millaisessa tilassa ne ovat Tampereella?

Kaikki alkaa kaavoituksesta. Kaavoituksella ratkaistaan, millaisia yrityksiä ja työpaikkoja, asukkaita ja palveluita kaupunkiin tulee. Tämä kaikki on kaupungin omissa käsissä, koska sillä on kaavoituksessa monopoli. Tampere olisi voinut viime vuosina onnistua paremmin yritys-, perheasunto- ja omakotitonttien kaavoituksessa.

Menestyvät yritykset tarvitsevat hyvät yhteydet, olipa sitten kyse raide-, tie-, lento- tai tietoliikenteestä. Raaka-aineiden on kuljettava sujuvasti yrityksiin ja tuotteiden asiakkaille.

Maaliikenneyhteyksien osalta Tampereen tilanne on hyvä. Olemme liikennereittien solmukohdassa. Reitit on vain saatava nykyaikana vaadittavaan kuntoon. Lentoliikenneyhteyksissä olisi parannettavaa, jotta Tampereen maine matkailu- ja konferenssikaupunkina saataisiin jatkossa leviämään laajemmalle maailmalla.

Kunnossa oleva talous on elinvoiman kolmas tukipilari. Tampereen tilanne on nyt hyvä lähes kymmenen alijäämäisen vuoden jälkeen. Haasteena on saada talous myös pysymään hyvällä tolalla jatkossakin.

Koulutus ja osaaminen muodostavat elinvoiman neljännen tukipilarin. Tässä Tampereen menestymisen edellytykset ovat poikkeuksellisen hyvät. Maan toiseksi suurin yliopistoyhteisö ammattikorkeakouluineen, laaja seudullinen ammatillinen koulutus ja monipuolinen lukiotarjonta antavat vankan pohjan osaamisen kehittämiselle ja innovaatioiden syntymiselle.

Osaamisen kehittäminen vaatii nykyistä enemmän koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä, joka on Tampereella ollut perinteisesti vahvaa tekniikan alalla.

Tampereen edellytykset kasvamiseen ja kehittymiseen elinvoimaisena keskuksena ovat hyvät. Meistä itsestämme riippuu, kuinka hyvin pystymme ne hyödyntämään.

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Tampere