Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Coxa ja Sydänsairaala ovat terveydenhuollon helmiä – "Olen kokenut asian henkilökohtaisesti raskaaksi, sillä huhut eivät vastaa todellista tilannetta "

Coxan ja Sydänsairaalan ympärillä on käyty kuluneet kuukaudet huhumyllyä yhtiöiden palveluiden loppumisesta. Tällaisilta huhuilta on nyt katkaistava siivet: toiminta tulee jatkumaan ja tulemme pitämään asiasta huolen.

Olen kokenut asian henkilökohtaisesti raskaaksi, sillä huhut eivät vastaa todellista tilannetta ja koska sote-palvelut ja niiden parantaminen ovat itselleni tärkeitä. Murhettani on lisännyt jo valmiiksi kipeiden ihmisten hätä ”vieläkö leikkausaikani on voimassa, vai koska toiminta loppuu?”. Tämä on ollut ikävää politikointia ihmisten hädällä, koska kukaan ei ole esittänyt yhtiöiden lopettamista.

Teemme sote-uudistuksen, jotta parannamme perusterveydenhuoltoa, vanhustenhoitoa, lastensuojelua ja vammaispalveluita - emme tuhotaksemme terveydenhuollon julkisia helmiä.

Eduskunnassa Coxaa ja Sydänsairaalaa voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta: juridinen ja toiminnallinen näkökulma.

Juridisen kulman määrittelee perustuslakivaliokunta ja siellä etenkin valtiosääntöoikeuden asiantuntijat. Se ei ole politiikkaa vaan juridiikkaa. On helppo heitellä ratkaisuehdotuksia – lausetta pykäliin sinne tai tänne – mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta kuin helppoa. Luotan virkahenkilöiden osaamiseen asiassa, koska poliittinen tahtotila yli puoluerajojen on asiassa kristallinkirkas.

Toinen asia liittyy toiminnalliseen näkökulmaan ja siinäkin ”pahimmassakin tapauksessa” yhtiömme joutuvat tekemään pieniä hallinnollisia fiksauksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yhtiön hallituksiin demokraattisesti valittuja ihmisiä tai muutama yhteinen virka Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Se ei ole alasajoa. Koko sote-esitys on rakennettu niin, että yhtiöiden toiminta turvataan julkisena toimintana.

Olen kokenut asian henkilökohtaisesti raskaaksi.

Sote-uudistus tarvitaan. Pelkästään Pirkanmaalla tehdään sen eteen valtavasti työtä juuri nyt. Palveluja uudistaa noin 60 hengen joukko kunnissa ja rakenneuudistusta valmistelee useampi ihminen. Tavoitteena on kaikilla paremmat palvelut meille asukkaille.

Kun kuulet jonkun pohtivan: ”Pääsenkö jatkossa Coxaan hoitamaan tekoniveleni?”. Voit luvata: ”Varmasti pääset – ja sehän on maailman parasta hoitoa”.

kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Tampereen Sorsapuistosta