Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pohja kuntoon – "Tampereen kehittämiseen tähtäävän yhteistyön poliittisen pohjan on oltava vaalien jälkeen pitävä, ettei työssä olla kriisissä valtuustokauden puoliväliin mennessä"

Sanna Marinin (sd.) hallitus on kipuillut hallituskauden puolivälin kehysriihessä, jossa perinteisesti katsastetaan se, miten hallituskausi on edennyt ja tavoitteita kohti päästy. Kuntavaalien alla on törmätty siihen, että hallitusyhteistyön tavoitteistakin tuntuu olevan erilaisia käsityksiä. Kyse ei ole enää vain asioiden riitelystä.

Kuntapolitiikassa kaudenkierto on vasta alussa. Vaikka kuntavaaleihin on aikaa 1,5 kuukautta, valmistaudutaan Tampereella jo uuden valtuuston pohjien luomiseen. Kaupunginhallitus sai eteensä maanantaina vuoden 2022 toiminnan ja talouden suunnittelun sekä uuden strategian ja pormestariohjelman valmistelun tueksi on laaditun aineiston. Pormestariohjelma ja strategia ovat uuden kaupunginvaltuuston seuraavan neljän vuoden politiikan ja taloudenpidon perusta.

Vaalien siirtäminen kesäkuun puoliväliin lisää painetta koalition kasaamiseen ja sitä kautta pormestariohjelman luonnostelemiseen. Vaikka pormestari valitaan virallisesti vasta 16. elokuuta, on pohjan oltava kasassa jo ennen sitä.

On selvää, että perinteiseen suomalaiseen kesänavaukseen eli juhannukseen mennessä – eli viikossa kuntavaaleista – poliittinen paketti ei ole kasassa. Kolme viikkoakin olisi kova tavoite. Tulevan neljän vuoden kauden kannalta tärkeää pormestariohjelmaa sorvataan siis varmasti heinäkuun puolelle saakka.

Käytännössä neuvottelun sujuvuus ja ajankäyttö on kuntavaalin suurimman puolueen pormestariehdokkaan käsissä. Neuvottelutaidon ja poliittisen hoksnokan lisäksi tavoitteet ratkaisevat. Laaja koalitio tarkoittaa yksityiskohtaisempaa pormestariohjelmaa, kun mukaan lähtävät haluavat jättää jälkensä paperiin.

Vaikka kutsu kesälaitumille olisi kova, on kauden tärkein poliittinen pohjapaperi eli pormestariohjelma tehtävä – koalition koosta riippumatta – huolellisesti. Yleisluontoisempikin ohjelma voi toimia sillä tarkennukset voi tehdä syyspuolella, kun uutta strategiaa sorvataan. Tärkeintä on, että ohjelmaan sitoudutaan. Tampereen kehittämiseen tähtäävän yhteistyön poliittisen pohjan on oltava vaalien jälkeen pitävä, ettei työssä olla kriisissä valtuustokauden puoliväliin mennessä.