Lukijalta | Soteen vai suteen, politiikka vai ihminen – "Keskiössä ei ole ihminen, vaan periaate ja politiikka"

Sosiaali- ja terveyspalvelumme vaativat uudistusta, jota on valmistelu Suomessa jo yli 15 vuotta. Peruslähtökohta tälle uudistustarpeelle on ollut se, että se parantaisi ihmisten peruspalvelujen saatavuutta ja siirtäisi järjestämisvastuun kunnilta maakunnille tai hyvinvointialueille.

Tavoite on hyvä ja tarpeellinen, mutta parantaako se nykyistä toimintaa?

Uusien maakuntien tai hyvinvointialueiden terveyspalveluissa Pirkanmaan osalta on budjetoitu 35 euroa jokaista asukasta kohden vähemmän rahaa vuodessa, kuin mikä on nykyinen taso. Jonot tulevat vain kasvamaan. Rahat eivät tule riittämään kasvaviin menoihin, koska väestöstä yhä suurempi osa on ikääntyneitä ihmisiä. Haastetta lisää, lisätarve osaavista terveyspalvelualan ammattilaisista.

Nykyisin terveyspalvelualalla on yhtä lääkäriä kohden kahdeksan muuta terveyspalvelun henkilöstöä, joita ovat esimerkiksi sairaanhoitajat ja hallinon henkilöstö. Lisäksi koko sotessa lääkärien osuus kustannuksista on vain 2 prosenttia, joka pitäisi ottaa huomioon.

Tällä tavalla organisoituna, hoitoon pääsy tulee hidastumaan merkittävästi ja on jopa riski potilasturvallisuudelle.

Mielenkiintoista on, mistä julkinen sektori saa nopeasti lisää terveyspalvelualan ammattilaisia.

Keskiössä ei ole ihminen, vaan periaate ja politiikka

Esimerkiksi erikoislääkärin koulutus kestää noin 12 vuotta.

Mielestäni näin puutteellista uudistusta ei kannata tehdä etenkin, kun tämän keskiössä ei ole ihminen, vaan periaate ja politiikka.

Kari Kallio

kuntavaaliehdokas (ps.)

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut