Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kisaa kulttuurilla – "Jos kilpailun voittaisi paras kulttuurikaupunki, jolla on esitellä monipuolisin ja laaja-alaisin ohjelmapaketti, voisi tittelin jakaa Tampereelle samantien"

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkikilpailussa Suomesta mukana olevat Tampere, Oulu ja Savonlinna jättivät torstaina lopulliset hakemuksensa.

Tampere26:n Equally European eli Yhtä Eurooppaa lupaa lisätä yhdenvertaisuutta kulttuurin keinoin. Tampereen ja Pirkanmaan 19 kunnan hakemus paketoi 115 projektia sisältävän kulttuuriohjelman Muumit-jääbaletista Eppu Normaaliin, oopperasta yleisiin saunoihin, tanssilavoista villiruokaan, skeittauksesta tasa-arvoseminaareihin ja korkeataiteesta vastakulttuuriin.

Lopullinen valinta tapahtuu 2. kesäkuuta. Sen tekee kansainvälinen asiantuntijaraati, joka saattaa koronaolosuhteista riippuen jopa piipahtaa hakijakaupungeissa toukokuussa.

Valintakriteerit ovat mielenkiintoinen kokonaisuus. Jos kilpailun voittaisi paras kulttuurikaupunki, jolla on esitellä monipuolisin ja laaja-alaisin ohjelmapaketti, voisi tittelin jakaa Tampereelle samantien.

Kriteereinä ovat pääkaupunkivuoden vaikutus pitkäaikaiseen kehitykseen kulttuurikaupunkina, ohjelman kulttuurillinen ja taiteellinen sisältö, hakemuksen eurooppalainen ulottuvuus, laajat vaikutukset, tehokas hallinto ja kokonaisuuden toteutusvalmius.

Periaatteen mukaan nimitys myönnetään ”kaupungin tavanomaisen kulttuuritoiminnan ylittävän erityisen ohjelman” perusteella eli kulttuuripääkaupunkivuoden on oltava pitkävaikutteinen tasonnosto tavanomaiseen. Perustelut voivat lähteä myös siitä, että kaupungilla on kulttuuripääkaupunkiudelle selkeä ja määriteltävissä oleva tarve.

Tampereen ei tarvitse kuitenkaan kärsiä kisassa suurimman asemastaan. Tamperekin voi luvata tasonnostoa ja lisävaikuttavuutta. Hanke on lähes koko Pirkanmaan yhteinen ja osallistamisessa on otettu huomioon kansalaisryhmiä, jotka kulttuurin ääreen harvemmin päätyvät.

Tampereellakin kannattaa luottaa siihen, että vaikka tiukat rakenteelliset vaatimukset ohjaavat hakuprosessia välillä käsitteelliseksi ja epäkonkreettiseksi hankemössöksi, niin kulttuurin todellinen voimavara on aina asenne ja innostus. Tätä voivat ilmentää yhtä lailla suuret ja pienet hakijat.