Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kunta on ihmisen paras vakuutus – "Huolehditaan kunnastamme, se huolehtii meistä"

Harva meistä tulee ajatelleeksi, kuinka paljon kunta vaikuttaa jokapäiväiseen arkeemme. Kunta järjestää lasten varhaiskasvatuksen ja koulutuksen.

Kunta päättää, miten lähellä luontoa asumme, eli maankäytöstä, kaavoituksesta, taloista, kodeista ja asuinympäristöstä, kuten leikkipuistoista ja luonnonsuojelualueista.

Kunta hoitaa ikäihmisemme, perusterveydenhuoltomme. Kunta myös liikuttaa meitä, julkinen liikenne, pyörä- ja kävelytiet sekä kadut ovat kuntien tekemiä ja päättämiä.

Kunnat määrittelevät olosuhteet myös sille, millainen yritysympäristö on, missä urheilemme ja mitä kulttuuritapahtumia on tarjolla.

Mihin kaupunki investoi, jotta varmistamme myönteisen kehityksen? Miten yhdessä vastaamme epätavallisiin riskeihin, kuten esimerkiksi koronapandemiaan?

Tämä vakuutusturvamme on historian suurimmassa muutoksessa, mikäli sote siirtyy hyvinvointialueille vuonna 2023 ja mikäli työllisyydenhoito siirtyy yhä enemmän kunnille. Tässä muutoksessa luodaan ensi valtuustokaudella uusi kunta, jonka keskiössä on kasvatus- ja elinvoimatehtävät.

Huolehditaan kunnastamme, se huolehtii meistä.

Ei ole yhdentekevää, mihin asioihin tällöin panostamme. Esimerkiksi miten hyvin kuntaveroilla saa matkaeväitä elon polulle, miten hyvin ne luovat kestävää hyvinvointia ja toimeentuloa sekä miten ne ennalta ehkäisevät sairauksia.

Pitää huolehtia muun muassa laadukkaista oppimisympäristöistä, yritystoiminnan ja työllisyyden edellytyksistä, segregaation torjunnasta, kestävästä kaupunkiympäristöstämme, kansainvälisyydestämme ja monesta muusta.

Kunnan talous nousee aivan ytimeen. Millä tulotasolla hoidamme asiat? Vuodelle 2022 ei veronkorotuksia tehdä. Tästä syystä vuosi 2023 on hyvin ratkaiseva, mikäli hyvinvointialueet syntyvät. Muutoksen myötä kuntien talous on ennustettavampi.

Lähtökohtaisesti palvelut pitää tuottaa silloin kaupungille jäävillä verotuloilla.

Ilman investointeja kunnat eivät kehity. Investointien ja palveluiden varmistamiseksi pitää mahdollisen sote-uudistuksen leikkaamasta kunnallisverosta jäädä riittävä osuus kunnille.

Huolehditaan kunnastamme, se huolehtii meistä.

kirjoittaja on Tampereen pormestari ja pormestariehdokas (sd.)