Lukijalta: Ei autovihaa, vaan autovaltaa – "Puhtaasti auton ratin takaa ympäristön muuttaminen kohti tasa-arvoa näyttää riistolta"

Hiljattain kuulimme jalankulkijan jälleen menehtyneen suojatieonnettomuudessa.

Tästä uutisesta sekä surullisena että suivaantuneena päätin samana päivänä kävellä aistit auki normaalin iltakävelyni Itsenäisyydenkadulta Lapinniemeen.

Ensin Kalevan puistotien ja Koljontien risteys – kuski hyödyntää loivan vapaan oikean kohti Petsamoa, ja suu auki huomaa minut aivan liian myöhään tehdäkseen mitään. Toki ennakoin tilanteen ja olin ottanut vain puoli askelta suojatielle.

Sitten pääsin Parantolankadun katutyömaan kohdalle, jossa odotti puolenvaihtoon tarkoitettu suojatie. Käännän päätäni hyvissä ajoin, eikä minulla ole muuta mahdollista suuntaa edetä kuin suojatie. Sininen auto tulee kaukaa, kuski tyytyväisenä luu ojossa arskat silmillä, eikä tee elettäkään hidastaakseen. Olen jo kokonaisen askeleen suojatiellä. Annan tälle suoritukselle ihan aplodit, tuskin kuski edes sitä huomasi.

Kolmanneksi vähän matkan päässä Lapinniemenrannan suojatie hiukan ennen parkkihallia. Taas takanani tulee auto ja elehdin hyvin selvästi aikeistani ylittää tie suojatietä pitkin. Kuski tähyilee jonnekin kauas, kenties etsien parkkipaikkaa lähempää kylpylän ovia. Kuski ei anna minkäänlaista indikaatiota siitä, että olisi havainnut minua tai suojatietä.

Kaikissa kolmessa tapauksessa olisin omat oikeuteni huomioivalla (autoilijan kielellä röyhkeämmällä) toiminnalla aiheuttanut vähintään sarjan paniikkijarrutuksia. Autoilla oli vauhtia suhteessa havainnointikykyyn liikaa.

Tampereella kävelijä on edelleen liikkeellä omalla vastuullaan. Liikennesäännöt ja liikenteen huomiointi ovat autoilijoilta unohtuneet, jopa päivinä, jolloin autoliikenne on vaatinut kuolonuhrin. Asenteet muuttuvat hitaasti – eräillä eivät koskaan. Silti kehdataan puhua Tampereella autovihasta – autovalta olisi osuvampi termi.

Puhtaasti auton ratin takaa ympäristön muuttaminen kohti tasa-arvoa näyttää riistolta – meille muille turvallinen, käveltävä Tampere on askel kohti parempaa – ja meidän on kiristettävä tahtiamme.

Juha Joki

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Tampere

Kommentoi