Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yhdelle? – Ei ehdi... – "Kannattavan liiketoiminnan edellytykset paljon työllistävälle alalle on syytä palauttaa mahdollisimman pikaisesti ja hallitusti"

Piti käydä töiden jälkeen yhdellä, mutta en ehtinyt ennen valomerkkiä.

Ei, kyseessä ei ole suomalaisen työelämän perusteiden järkkyminen, vaan uusimmat ravintolatoiminnan koronarajoitukset.

Uudet ravintolatoiminnan rajoitukset astuivat voimaan maanantaina. Ravintola-alalla ryöpytys on ollut kovaa. Syitä on muitakin kuin anniskelun loppuminen kello 17.

Moni on ollut näkevinään, että hallitus kyykyttää ravintolaelinkeinoa. Mielikuvaa ei ole hälvennetty yksiselitteisillä epidemiologisilla perusteluilla rankoille rajoituksille elinkeinotoiminnan alalle.

Mielikuvaa ei hälvennä myöskään helposti mielivaltaiseksi tulkittava aikataulu. Sulkutilan päättymisestä ja uusista pelisäännöistä maanantaille kerrottiin lopullisesti vasta torstain ja perjantain aikana, jolloin henkilökunnan kutsuminen töihin tai raaka-aineiden hankkiminen oli jo käytännössä myöhäistä. Tämäkään ei viesti siitä, että alan toimintaedellytyksistä tiedetään saati tai niistä välitetään.

Täyssulun lopettaminenkin on alalla kaksiteräinen miekka. Ovien sulkeminen kello 18 tai kello 19 tarkoittaa monille ravintoloille sulkua, mutta ilman mahdollisuutta valtion tukirahoihin. Järkevää liiketoimintaa on käytännössä mahdoton käynnistää.

Valtio korvaa toki taloudellisia menetyksiä, mutta luonnollisesti vain osan menetetyistä tuloista. Muuten vastaan ei ole juuri tultu. Toivottua viinien ulosmyyntioikeutta ei ole annettu, esimerkiksi ruokaravintoloita ja yökerhoja ohjeistetaan edelleenkin pääosin samalla tavalla ja tartuntojen alueellisilla eroilla on yhä ohut vaikutus rajoitustoimiin. Alueellisten tilanteiden ja eri ravintolatyyppien huomioonottamista toivoi muun muassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Rajoituksia on tarkoitus tarkastella ensimmäistä kertaa kahden viikon kuluttua. Tautiriskiä ei saa unohtaa, mutta kannattavan liiketoiminnan edellytykset paljon työllistävälle alalle on syytä palauttaa mahdollisimman pikaisesti ja hallitusti.

Vielä vaarallisempaa ja pitkän päälle kalliimpaa on kuitenkin se, jos mielikuva ravintola-alan jatkuvasta kyykyttämisestä vie paitsi jatkamishalut nykyisiltä myös karkottaa mahdolliset tulevat ravintolayrittäjät.