Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kohtalokkaita väärinkäsityksiä naisten vaihdevuosista – "Julkiseen perusterveydenhuoltoon tarvitaan vaihdevuosipoliklinikoita"

Noin 48 000 tamperelaista naista elää tällä hetkellä vaihdevuosissa tai niiden jälkeistä aikaa. Näiden tamperelaisten vakiintunut hoito ei perustu tutkittuun tietoon, logiikkaan tai järkeen.

Kutakuinkin jokaisella yli 45-vuotiaalla naisella on oireita tai tauteja, joiden syynä on naiselle luonnollisen hormonin, estrogeeniin, vähyys. Näitä oireita ovat esimerkiksi unettomuus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, ärtyisyys, itkuherkkyys, nivel- ja lihaskivut, sydämen rytmihäiriöt, virtsan karkailu, päänsärky, limakalvojen haurastuminen, seksuaalisen halun väheneminen, seksuaalisen reaktioherkkyyden heikkeneminen ja lämmönsäätelyn häiriöt.

Myös naisten terveys alkaa estrogeenin vähentymisestä johtuen huonontua. Verenpaine ja kolesterolipitoisuudet nousevat, sokerinsieto heikkenee, sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen ja luun haurastumisen riski kasvaa ja monien lääkkeiden tarve lisääntyy.

On loogista, että estrogeeni, joka on suojellut naisen hyvinvointia ja terveyttä kymmeniä vuosia, ei muutu vähemmän välttämättömäksi saati vaaralliseksi vaikka naisen oma elimistö ei sitä enää tuota.

Vakiintuneissa hoitokäytännöissä jyllää tietämättömyys ja kohtalokkaiksi käyvät väärinkäsitykset. Naisia hoitavat lääkärit eivät usein tunnista oireita vaihdevuosioireiksi.

Esimerkiksi unettomuutta, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, nivelkipuja tai sydämen rytmihäiriöitä hoidetaan nukahtamislääkkeillä, unilääkkeillä, masennuslääkkeillä, beetablokkareilla, kipulääkkeillä, sairaslomilla ja jopa ennenaikaisilla eläkeillä oireiden syyhyn vaikuttavan estrogeenin sijaan.

Julkiseen perusterveydenhuoltoon tarvitaan vaihdevuosipoliklinikoita.

Vaikka oireiden todettaisiin johtuvan hormonimuutoksista, jää moni ilman kunnollista hoitoa, koska moni lääkäri kuvittelee, että naisen on turvallisempaa elää ilman hormoneita. Tutkimukset osoittavat kuitenkin kiistatta että hormonikorvaushoito vähentää useamman taudin riskiä kuin lisää. Oikein toteutettu hormonihoito siis helpottaa oireita, parantaa elämänlaatu, ylläpitää terveyttä ja vähentää lääkkeiden, sairaslomien ja ennenaikaisten eläkkeiden tarvetta.

On kestämätöntä, että käytännössä jokaista tarpeeksi pitkään elävää naista koskettava ja hyvinvointia ja terveyttä uhkaava muutos tunnistetaan ja hoidetaan huonosti.

Julkiseen perusterveydenhuoltoon tarvitaan vaihdevuosipoliklinikoita, jotta nämä ongelmat saadaan asiantuntevasti hoidetuiksi ja ihmiset voimaan hyvin ja pysymään mahdollisimman terveinä.

Maija Kajan

gynekologi

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Tampere