Kolumni Huolia horisontissa – "Ihmeellisiä ovat talouden koukerot"

Vuosi 2020 jäi historiaan koronapandemian vuotena. Suurten inhimillisten tragedioiden lisäksi koronapandemialla oli myös isoja taloudellisia vaikutuksia. Joillakin aloilla talouden syöksykierre oli raju ja työttömyys kasvoi, kun taas joillain aloilla liikevaihto ja tulokset paranivat.

Kuntatalouden kannalta vuoristoratamainen vuosi päättyi hetkelliseen suvantoon. Ihmeellisiä ovat talouden koukerot.

Koronapandemiasta huolimatta kaupungin järjestämät laajat ja laadukkaat palvelut toimivat vähintäänkin kohtuullisesti. On toki myönnettävä, että joissain palveluissa palvelutarve kasvoi eikä kaikkia ongelmia kyetty ratkaisemaan.

Voi olla, että sosiaalipuolella, lastenhuollossa ja mielenterveydessä iso palvelutarve näkyy vasta tulevina vuosina. Yhteisenä haasteena meillä on, miten kykenemme tilannetta tasapainoisesti korjaamaan.

Tampereella viime vuosina tehdyt lukuisat elinvoimaa ja viihtyisyyttä lisänneet investoinnit ovat näkyneet positiivisena ansiotulojen kehityksenä. Verovuosien 2018 ja 2019 tulokehitys oli suurten kaupunkien kärkitasoa.

Jos haluamme suotuisan kehityksen jatkuvan, on elinvoimaa lisääviä investointeja toteutettava sinänsä hyvin tärkeiden palvelutuotannon talonrakennushankkeiden lisäksi. On myös tiivistettävä palveluverkkoa liian nopean kustannustenkasvun hillitsemiseksi.

Ihmeellisiä ovat talouden koukerot.

Tampereen kaupungin ja koko julkisen sektorin osalta on ennustettavissa suuria ongelmia talouden pitämisessä tasapainossa. Hallituksen kehysriihessä varmasti mietitään erilaisia talouden tasapainottamis-keinoja. Isona pelkona on, että julkisen talouden tasapainottamisessa katseet suunnataan punakynän kanssa kuntasektorille.

2010-luvulla eri hallitukset tasapainottivat julkista taloutta lähinnä leikkaamalla ankarasti kansalaisten peruspalvelujen järjestämiseen tarkoitettuja valtionosuuksia, mutta kuntien velvoitteita ja lakisääteisiä tehtäviä ei vähennetty.

Niinpä kuntien lakisääteisten palvelujen kustannuksista kunnat rahoittavat 73 prosenttia ja valtio vain 27 prosenttia. Koska talouden näkymät ovat hyvin epävarmat, menojen kasvun hillintään tulee kiinnittää erityistä huomiota.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut