Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Hiedanranta – pinnan alla kuhisee – "Nyt sovelletaan ”superkorttelin” suunnitteluperiaatetta"

Kun pyöräilijä suunnistaa kaupungin keskustasta kohti Lentävänniemeä, Näsijärven rantaa seuraileva oikoreitti vie läpi Hiedanrannan alueen. Koronakeväänä alue näyttää hiljaiselta: komean tiilikartanon historiaa tirsuva kahvila uinuu, eikä kolina vanhan sellutehtaan olympiatasoisessa sisäskeittipuistossa ole vielä entisellään.

Yksi Hiedanrannan hiljaisista taloista on keltainen huvila nimeltään Jukola. Kartanon ja tehdasrakennusten väliin jäävän talon yläkertaa pitää tukikohtanaan Tampereen yliopisto. Vaikka paikalla ei juuri nyt näy paljon liikettä, vaikutelma johtaa harhaan. Hiedanrantaan nousevalle hiilinegatiiviselle kaupunginosalle tehdään pohjatyötä, jossa myös yliopistolla on monta roolia.

Teollisen historian jäljet ovat yksi osa Hiedanrannan ekologista palapeliä. Puunjalostuksen järven pohjaan jättämän hienojakoisen puuaineksen taloudellisesti kannattaville käyttötavoille haetaan uusia ratkaisuja. Tulevaa asumista varten yliopisto on testannut paikallista biojätteen ja alipainekäymälöiden ”mustan veden” yhteiskäyttöä. Näin saadaan yhtä aikaa talteen ravinteita ja energiatuotantoon sopivaa biokaasua.

Kokonaisen kaupunginosan syntyessä voidaan hyödyntää ison mittakaavan etuja. Nyt sovelletaan ”superkorttelin” suunnitteluperiaatetta, jossa uusia kiertotalouden, liikenteen ja yhteisöllisten toimintamallien ratkaisuja voidaan toteuttaa heti toimivassa mittaluokassa.

Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopisto ovat jo pitkään ymmärtäneet olevansa riippuvaisia toisistaan. Nyt ne ovat yhdessä kutsuneet mukaan asukkaita ja yrityksiä luomaan uudenlaista ajattelua.

Kaikkien voimat ja tahto yhdistämällä on mahdollista luopua yksittäisten toimijoiden kannalta helpoista, mutta vanhentuneista toimintatavoista. Hiedanrannassa ja muissa Pirkanmaan kasvukeskittymissä on käynnistetty työtä, jossa kansalaisjärjestöjen, taitelijoiden ja rivikansalaisten näkemykset tuodaan osaksi myös sosiaalisesti kestävien yhteisöjen rakentamista.

kirjoittaja on Tampereen yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori

Nyt sovelletaan ”superkorttelin” suunnitteluperiaatetta