Pääkirjoitus: Kumpi ensin, riihi vai vaalit? – "Puoliväliriihessä hallitus joutuu aina katsomaan peiliin"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kuntavaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle muutti lähtöasetelmaa perinpohjaisesti paikallaan kalenterissa pysyneessä hallituksen puoliväliriihessä.

Tiivistetysti kyse on hallituskauden puolivälin neuvotteluista, joissa käydään läpi, onko hallitus saavuttanut tavoitteitaan ja tarvitaanko lisätoimia tai korjausliikkeitä niiden saavuttamiseksi.

Kuntavaalien ja hallituksen puoliväliriihen kronologiasta on väännetty poliittisesti ennenkin. Viime kuntavaalien alla loppuvuodesta 2016 tuolloiset oppositiopuolueet demarien ja vasemmistoliiton johdolla räkyttivät Sipilän hallituksen päätöksestä siirtää puoliväliriihin kuntavaalien jälkeisille viikoille. Nyt samat puolueet päätyivät joulukuussa 2020 samaan ratkaisuun Marinin hallituksessa. Nyt kuitenkin järjestyksen pyöräytti vaalien siirtäminen, kun puoliväliriihi jäi paikoilleen huhtikuulle.

Logiikkaa ei tarvinne vääntää rautalangasta: ennen vaaleja ikäviä päätöksiä on tunnetusti hankalampi tehdä. Ja ennen kaikkea vaikeampaa perustella niitä äänestäjille. Puoliväliriihessä hallitus joutuu aina katsomaan peiliin. Iskun paikka on oppositiolla. Vaikeusastetta lisää se, että keskusta on jo ilmoittanut, että sen jatko hallituksessa on kiinni ratkaisujen luonteesta.

Paine on kova ennen kaikkea siksi, että Marinin hallitus joutuu viitoittamaan tietä korona-ajan jälkeiseen Suomeen. Nyt keskiössä ovat toimet työllisyyden parantamiseksi ja suunnitelma julkisen talouden tasapainottamisesta tuleville vuosille. Julkisen talouden pitkän aikavälin haasteet eivät ole kadonneet mihinkään. Niihin on vastattava pitkän aikavälin näkökulmasta kestävällä tavalla jo hallituskauden loppupuoliskolla. Uskottavat linjaukset on esiteltävä nyt.

Olisi kohtuutonta väittää, että koronakriisin hoitaminen on ollut hallitukselle helppoa, mutta edessä on nyt todella hankalia haasteita ja vaikeita päätöksiä, jotka ovat Suomen kannalta äärimmäisen tärkeitä. Vaikka vaalit ovat edessä, pitää ratkaisujen olla haasteiden kokoisia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut